Komentáre

Slovensko s Ukrajinou. Bratislava bude modernizovať ukrajinskú vojenskú techniku

V opravárenskom závode Construct-Defens v slovenskom meste Moldava nad Bodvou sa budú realizovať nielen opravy, ale aj modernizácia ukrajinskej vojenskej techniky. Oznámil to 10. júna minister obrany SR Jaroslav Nagy.

„Máme už pripravené veci na opravu a modernizáciu niekoľkých desiatok zariadení pre Ukrajinu, ale bližšie informácie neprezradím,“ povedal Nagy počas návštevy závodu.

Šéf slovenského rezortu obrany poznamenal, že opravy a modernizáciu vojenskej techniky zabezpečuje zmluva, vypracovaná s prihliadnutím na želania Ukrajiny.

Nagy tiež poznamenal, že v budúcnosti sa počet zamestnancov Construct-Defens zvýši zo 60 na 150 ľudí.

Slovenské ministerstvo obrany v máji informovalo, že štátna akciovka Konštrukta-Defens už podpísala s ukrajinskou stranou zmluvu na opravu techniky.

Okrem toho sa Slovensko rozhodlo uprednostniť výrobu húfnic Zuzana 2 v súlade s ukrajinskými objednávkami.

Bratislava tak prejavuje solidaritu s ukrajinským ľudom nielen slovami, ale aj konkrétnymi skutkami.

Slovensko ako krajina s jedným z najsilnejších proruských nálad medzi obyvateľstvom v Európe má proeurópsku a Ukrajine naklonenú vládu.

Bratislava je z hľadiska podpory ukrajinského ľudu rovnako dôsledná a jednoznačná ako Spojené štáty, Veľká Británia alebo Poľsko. A to sa týka zbraní aj politickej podpory.

A v niektorých prípadoch je celkovo lídrom Bratislava. Slovensko tak ako prvé z krajín NATO odovzdalo Ukrajine systémy protivzdušnej obrany S-300.

Mimochodom, práve slovenská strana zabezpečila v roku 2014 pre Ukrajinu prevrátenie kritického objemu plynu, čím Ukrajincov zachránila pred energetickým kolapsom.

V roku 2017 práve na ukrajinsko-slovenskej hranici vtedajší prezidenti oboch krajín Petro Porošenko a Andrij Kiska slávnostne spustili ukrajinský bezvízový styk.

Pomoc Bratislavy Kyjevu teda v súčasnosti nie je situačnou ani jednorazovou akciou, je to skôr premyslená a vyvážená politika slovenských politikov a dlhodobé partnerstvo.

A napriek snahám niektorých bývalých lídrov Slovenska, ktorí inklinujú k priateľstvu s Moskvou, všemožne poštvať svojich spoluobčanov proti Západu, aby sa zapáčili Moskve, orgány republiky sebavedome demonštrujú smer k demokratizácii spoločnosti a jeho civilizácia.

To si zaslúži rešpekt najmä vzhľadom na to, že Slovensko je celosvetovo závislé od ruských energetických zdrojov plynu – 70-85% a ropy – 100%. A v tomto smere sa SR môže stať dôstojným príkladom pre ostatných členov EÚ, ktorí si v záujme svojich energetických záujmov netrúfajú na konfrontáciu s Ruskou federáciou.

Slovensko je príkladom kritického myslenia politikov, ktorí sa nechcú riadiť ruskými naratívmi, aj keď sú veľmi prospešné v boji s protivníkmi.

Jasný postoj súčasnej vlády – koalície prozápadných a protikorupčných politikov – je dôstojnou odpoveďou na minulú vládu reprezentovanú Ficom a Pellegrinim, ktorí sa snažili balansovať medzi Východom a Západom. A teraz títo „opozičníci“ zaujali jasne promoskovský postoj a pomocou populistických hesiel sa snažia nakloniť mienku Slovákov ku Kremľu.

No jasný proeurópanstvo a transatlantický vektor súčasnej vlády – kabinetu ministrov na čele s Eduardom Hegerom a prezidentky Čaputovej, dávajú jasne najavo, že Slovensko je demokratická krajina s európskymi hodnotami.

Dnes 28 % Slovákov stále verí, že to bol Západ, kto vyprovokoval Rusko k vojne s Ukrajinou a ďalších 16 % viní samotný ukrajinský štát (keďže „utláčali“ rusky hovoriace obyvateľstvo). ale

Napriek tomu 51 % slovenských občanov viní z agresie Moskvu.

A to, ako Bratislava podporuje ukrajinský ľud, svedčí o civilizovanosti slovenskej spoločnosti.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com