Ekonomika

Kľúčovým problémom Slovenska je podľa odborníčky vysoká cena práce, ktorá odrádza zahraničných investorov

Kľúčovým problémom Slovenska je podľa partnerky poradenskej spoločnosti Grant Thornton Silvie Hallovej vysoká cena práce. Tvrdí, že Slovensko má najvyššie náklady na pracovnú silu nielen v porovnaní s krajinami V4, ale dokonca aj v porovnaní s Rakúskom a Nemeckom.

Zníženie daňovo-odvodového zaťaženia

Kľúčovou reformou, ktorá môže pomôcť slovenskej ekonomike, je preto zníženie daňovo-odvodového zaťaženia práce tak, aby sa Slovensko opäť stalo v plnej miere konkurenčné pri prilákaní nových a udržaní existujúcich investícií.

Uviedla to v reakcii na odporúčania Európskej komisie zvýšiť efektívnosť daňového mixu, využívať environmentálne dane a posilniť daňovú disciplínu a digitalizáciu daňovej správy.

„Táto zmena je kľúčová aj preto, že Slovensko má ambíciu zvýšiť podiel znalostnej ekonomiky, pre ktorú sú kľúčoví špičkoví odborníci s vysokými príjmami. Vysoké daňovo-odvodové zaťaženie logicky odrádza odborníkov pred príchodom na Slovensko, a tým sa nám vo vyššej miere vyhýbajú aj investície orientované na výskum a vývoj,“ tvrdí odborníčka.

Kontrola dane z príjmu

Kým na Slovensku sú podľa nej vysoké mzdy zaťažené odvodmi vo výške 35,2 %, napríklad v Poľsku sa zaťaženie progresívne znižuje z 21,98 % pri hrubej mzde 2 500 eur na 12,81 % pri hrubej mzde 5 000 eur.

Slovensko tiež podľa Hallovej paralelne potrebuje profesionalizáciu finančnej správy. Slovensku sa podarilo v posledných rokoch zmenšiť daňovú medzeru pri dani z pridanej hodnoty, avšak stále nie dostatočne.

„Navyše, kontrola dane z príjmu sa takmer nedeje. Slovensko potrebuje do praxe silnejšie zaviesť automatické vyhodnocovanie rizikového daňového správania a zamerať sa na tieto firmy a živnostníkov intenzívnejšími daňovými kontrolami,“ upozorňuje.

Týmto krokom by sa podľa nej paralelne znížila administratívna záťaž pre firmy, ktoré si svoje povinnosti riadne plnia a správajú sa štandardne.

Atraktivita pre investorov

Slovensko má podľa odborníčky aj vďaka plánu obnovy jedinečnú príležitosť prispôsobiť svoj daňový systém prechodu na zelenú ekonomiku, a tým získať konkurenčný náskok v EÚ a vyššiu atraktivitu pre investorov v tejto oblasti.

Malo by ísť cestou postupného vyššieho zaťaženia fosílnych palív daňami v kombinácii s kompenzačnými opatreniami na podporu ekologického správania.

V praxi to znamená napríklad aj zavedenie ekologickej dane na autá na základe produkovaných spalín a zavedenie cestnej dane pre všetky autá so spaľovacími motormi.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com