Svet

Erdogan rázne: Turecko neschváli vstup Fínska a Švédska do NATO

Turecko neschváli rozšírenie Severoatlantickej aliancie o Švédsko a Fínsko.

Dnes to podľa agentúry Reuters uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý znovu zopakoval, že obe krajiny držia ochranú ruku nad skupinami, ktoré Ankara považuje za teroristické. Podľa neho diplomati z oboch škandinávskych krajín ani nemajú jazdiť do Turecka vyjednávať o zámeroch svojich vlád. Štokholm a Helsinki oznámili úmysel vyslať svojich zástupcov rokovať s Ankarou.

Švédsko Erdogan označil za inkubátor teroristov. „Ohľadom rozšírenia NATO neustúpime tým, ktorí zaviedli sankcie proti Turecku,“ povedal na tlačovej konferencii turecký prezident. Turecké médiá informovali, že Štokholm a Helsinki nevydali do Turecka 33 ľudí, ktorí podľa tureckých úradov sú členmi Strany kurdských pracujúcich (PKK) či priaznivcami klerika Fethullaha Gülena. PKK Ankara označuje za teroristickú organizáciu a Gülenových priaznivcov viní z osnovania neúspešného vojenského puču v roku 2016.

V nedeľu šéf NATO Jens Stoltenberg vyjadril názor, že Ankara rozšírenie aliancie nezablokuje. Prijatie nových krajín do aliancie totiž musia schváliť všetci súčasní členovia. Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Çavusoglu v nedeľu uviedol, že Ankara žiada od oboch škandinávskych krajín bezpečnostné záruky. Chce, aby Helsinki a Štokholm prestali podporovať organizácie, ktoré Ankara považuje za teroristické, a aby zrušili obmedzenia vývozu do Turecka.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com