Svet

Členstvo v NATO by zabránilo vojne, tvrdí prezident Zelenskyj

Kyjevu dochádza trpezlivosť viesť rozhovory s Ruskom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že vojne s Ruskom by sa predišlo, keby jeho krajina bola predtým členom Severoatlantickej aliancie. Povedal to počas videohovoru so študentmi z parížskej univerzity Sciences Po. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a denníka The Guardian.

„Ak by Ukrajina bola pred vojnou súčasťou NATO, nebola by vojna,“ povedal Zelenskyj prítomným študentom.

Diplomatické riešenie v nedohľadne

Ako pripomenul Reuters, ruský prezident Vladimir Putin opakovane vyhlásil, že riziko, že sa Ukrajina stane členom Aliancie, viedlo k invázii v susednej krajine, ktorá sa začala pred viac ako dvoma mesiacmi.

Ukrajinský prezident takisto varoval, že Kyjevu dochádza trpezlivosť viesť rozhovory s Ruskom vzhľadom na pribúdajúce dôkazy o zverstvách spáchaných ruskými silami v jeho krajine.

„S každou novou Bučou, s každým novým Mariupolom, s každým novým mestom, kde sú desiatky mŕtvych ľudí, prípady znásilnení, s každým novým zverstvom sa vytráca chuť a možnosť vyjednávať, ako aj možnosť riešiť túto otázku diplomatickým spôsobom,“ povedal.

Zelenskyj tiež povedal, že chce obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny skôr, ako skončí vojna s Ruskom. „Keď získame späť všetko, čo nám patrí, ukončíme to,“ dodal.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com