Kultúra

Príbeh, v ktorom je otec synovi sokom. Verdiho Don Carlo v SND zaznie pod taktovkou Juraja Valčuhu

Medzinárodne uznávaný slovenský dirigent Juraj Valčuha prvýkrát v Slovenskom národnom divadle.

Počuť hrať orchester pod taktovkou dirigenta Juraja Valčuhu je sviatok, ktorých na Slovensku veľa nemáme. Renomovaný dirigent síce pravidelne hosťuje na Bratislavských hudobných slávnostiach aj v Slovenskej filharmónii, ale nie je to až tak často, ako by si želali hudobní fajnšmekri.

Juraj Valčuha totiž podľa kritikov patrí medzi najžiadanejších dirigentov v súčasnosti. Od roku 2016 je hudobným riaditeľom významného talianskeho divadla Teatro di San Carlo v Neapole a od budúcej sezóny sa stane novým hudobným riaditeľom Houstonskej filharmónie.

“Juraj Valčuha je predovšetkým skvelým muzikantom, ktorý pristupuje k práci nesmierne zodpovedne a okrem mimoriadneho talentu má aj potrebný nadhľad a odstup. Prináša pohľad zrelého majstra, preciťuje a odovzdáva. Skláňam sa pred jeho majstrovstvom,” napísala o ňom v jednej z recenzií hudobná kritička Viera Polakovičová.

Svetovo uznávaný dirigent najnovšie prijal pozvanie do Opery Slovenského národného divadla, kde vo štvrtok 5. a v sobotu 7. mája o 18.00 h uvedie predstavenia Verdiho opery Don Carlo. Osobnosť Juraja Valčuhu už teraz zaručuje strhujúci hudobný zážitok.

„Juraj Valčuha má v sebe mladistvú energiu a osobitú vášnivosť prežívania každého tónu, frázy i zadania presných rúk,“ napísala o ňom kritička Terézia Ursínyová.

Verdiho vrcholné dielo sa vracia na javisko Opery SND po troch rokoch. Inscenácia režiséra Diega de Brea už po premiére v roku 2018 zaujala pôsobivou vizualitou, kvalitným hudobným naštudovaním a výnimočnými speváckymi výkonmi.

“Ide o jednu z vrcholných skladateľových prác. Verdimu sa podarilo aplikovať mnohé princípy zvrchovanej hudobnej drámy,” objasňuje dramaturg Opery SND Jozef Červenka.

“V Donovi Carlovi je orchester spevákom rovnocenným partnerom, árie sú koncipované ako dramatické monológy, scény sú majstrovsky prekomponované. Napriek tomu je to stále „starý dobrý Verdi“ – na svoje si prídu milovníci belkanta i veľkých romantických sujetov,” dodáva.

Vo Verdiho fenomenálnej opere o zakázanej vášni, politických intrigách a zrade, odohrávajúcej sa na vrchole moci španielskej ríše sa lámu a rúcajú rodinné väzby.

Don Carlo, syn španielskeho kráľa, smúti, že Alžbeta z Valois, žena, ktorú miluje, bola prinútená vydať sa za jeho otca, aby sa uzavrel mier s Francúzskom. Pod drobnohľadom Veľkého inkvizítora sa šíri napätie a paranoja, čo vedie kráľa k podozrievaniu svojej manželky z nevery s Carlom.

Nasleduje neľútostný boj medzi otcom a synom, vernosťou a oddanosťou, cťou a srdcom, bez ľahkých odpovedí a jednoduchého východiska.

Dirigent Juraj Valčuha povedie hviezdne obsadenie domácich sólistov – tenoristu Tomáša Juhása v titulnej úlohe, sopranistku Jolanu Fogašovú ako Alžbetu z Valois a mezzosopranistku Moniku Fabianovú ako princeznú Eboli.

Peter Mikuláš sa predstaví ako kráľ Filip II. a Jozef Benci ako Veľký inkvizítor. Hviezdne obsadenie uzatvára barytonista Daniel Čapkovič ako Rodrigo. Autorom scény aj réžie je slovinský režisér Diego de Brea.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com