Komentáre

Ruské plynové vydieranie a slovenská vláda

Otázka plynu v Európe čoraz viac naberá na obrátkach. A ak na začiatku vojny všetci neporozumeli tomu, ako sa správať k Rusku, ktoré išlo do vojny proti Ukrajine, dnes môžu takmer všetky krajiny západného sveta s istotou nazvať Rusko krajinou agresora. Všetky tie zverstvá, o ktorých sa svet dozvedel, jednoducho udivujú každého a pochopenie, že vojna je v 21. storočí možná, a dokonca aj taká krvavá, vyvoláva hrôzu.

Sankcie EÚ na plynárenský sektor ako taký neuvalila, resp. urobila, ale len bodovo a bez katastrofálnych následkov pre samotné Rusko. Čo na pozadí ich zverstiev na Ukrajine vyzerá prinajmenšom ako náznak slabosti. Ruská federácia sa ale rozhodla, že môže Európu „ohnúť“ a oznámila, že teraz budú všetky platby za plyn v rubľoch – čo už samo o sebe znie smiešne. Ale logika bola jednoduchá, ako prinútiť Európanov kupovať ruské papiere, aby si udržali akýkoľvek výmenný kurz v samotnom Rusku.

V istom momente na to Európania údajne zabudli a žili ďalej, kým neprišiel čas na platby a prvé odpovede prišli do Poľska a Bulharsko bolo odrezané od dodávok plynu do svojich krajín. A ako vidno, koniec sveta ešte nenastal. Áno, plyn bol vypnutý, ale tieto krajiny naďalej existujú a rozvíjajú sa. Poľsko otvorene deklarovalo, že plyn úplne odmieta, Bulharsko začalo vyjednávať, no vo všeobecnosti všetko s najväčšou pravdepodobnosťou skončí nákupom v eurách, ako je napísané v zmluve, ale aj kopou možných žalôb na samotné ruské firmy.

Slovensko sa s takýmto problémom ešte priamo nestretlo, hoci sa termín výplaty blíži. Rusi už spustili informačnú kampaň aj na samotnom Slovensku, aby primäli miestnych politikov, aby nakupovali plyn v rubľoch. Apelovať odpojením krajiny od plynu, tým istým od zmlúv o plyne, ktoré už boli uzavreté so samotným Slovenskom.

V skutočnosti je to len vydieranie, vydieranie na štátnej úrovni a v 21. storočí to vyznieva divoko, aj keď čo je divoké pre Rusko … už začali vojnu a myslím, že to nie je prvý krát, čo vydierajú.

Napriek tomu Slovensko podporuje Ukrajinu a jej celistvosť a nechystá sa viesť Ruskom. Ustojí naša malá krajina tlak? Samozrejme, pretože jednoducho nemáme na výber, všetci veľmi dobre chápeme, že otvorený zásah môže nasledovať po plynovom vydieraní, musíme pochopiť, že po Ukrajine sa nás môže ľahko zmocniť Rusko a dnes je naša podpora občanom Ukrajiny vlastná. ochranu. Nenabádam vás, aby ste utekali pred plynovým kúrením alebo niečím podobným, ale vyzývam vás, aby ste nenasledovali Rusov, pretože by ste od nich nemali očakávať dobro.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com