Svet

Prežila hrôzy holokaustu: Vanda († 91) zomrela premrznutá v Rusmi obliehanom Mariupole

V Rusmi obliehanom ukrajinskom Mariupole zomrela 91-ročná žena, členka tamojšej židovskej komunity, ktorá v detstve prežila holokaust. Na svojich internetových stránkach o tom informuje Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

Vanda Objedková v poslednej etape života trpela zimou a nedostatkom vody. „Keď mala desať rokov, Vanda prežila Nemcov vďaka tomu, že sa schovávala v pivnici v Mariupole. O 81 rokov neskôr zomrela v pivnici v tom istom meste ako obeť odpornej vojny, keď sa skrývala pred Rusmi,“ uviedlo na twitteri múzeum v bývalom nacistickom vyhladzovacom tábore v Osvienčime.

Objedková zomrela 4. apríla. Jej dcéra Larisa s manželom ju pochovali v jednom z parkov neďaleko Azovského mora.

Objedková sa narodila v Mariupole v decembri 1930. Keď v roku 1941 mesto obsadili nacisti a pozatýkali tamojšie židovské obyvateľstvo, vrátane Vandinej matky, dievča sa ukrylo v pivnici. Nacisti dievča neskôr zadržali, ale priateľom jej rodiny sa ich podarilo presvedčiť, že je gréckeho pôvodu. Jej otcovi, ktorý židovského pôvodu nebol, sa podarilo pre Vandu nájsť miesto v nemocnici, kde zostala až do oslobodenia Mariupolu v roku 1943, píše portál chabad.org. V októbri 1941 nacisti zavraždili 9 000 až 16 000 Židov a ich telá zakopali v priekopách za Mariupolom. Bola medzi nimi aj Vandina matka a ďalší príbuzní.

V marci zomrel pri ostreľovaní Charkova, druhého najväčšieho mesta na Ukrajine, 96-ročný Borys Romančenko, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil väznenie v niekoľkých koncentračných táboroch. Ruská bomba zasiahla jeho byt.

Zdroj: https://www.cas.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com