Svet

Peter Szijjártó vedome tajil kremeľskú špionáž – vyšetrovanie

Maďarské ministerstvo zahraničia bolo vystavené bezprecedentnému útoku hackerov a jeho IT systém bol a je priamym zdrojom informácií pre ruské spravodajské služby. Na serveroch maďarských diplomatických misií vo viac ako 90 krajinách boli nainštalované škodlivé programy, o ktorých minister zahraničných vecí Peter Szijjárto vedel a nepodnikol žiadne praktické kroky na ich odstránenie.
Svedčí o tom vyšetrovanie maďarského spravodajského portálu Telex.hu.

Podľa výsledkov vyšetrovania mali ruskí hackeri dlhé roky priamy prístup k dokumentom vládnych štruktúr v Maďarsku a viacerých krajinách EÚ.

„Navyše, po tom, čo [Peter Szijjarto – ed.] získal ministerskú funkciu, ruská internetová špionáž prekvitala. Existujú priame dôkazy, že prvé pokusy ruských spravodajských služieb preniknúť do počítačových systémov maďarských orgánov sa uskutočnili pred rokom 2010,“ uvádza sa vo vyšetrovaní.

Hackeri využili maďarskú internetovú komunikáciu na prienik do cloudového úložiska informácií v krajinách susediacich s Maďarskom. Rusko malo záujem najmä o Poľsko, Česko a Rakúsko.

V súčasnosti je ťažké určiť rozsah možného prieniku hackerov, ako aj posúdiť možné škody spôsobené Európe.

Je známe, že 3. apríla 2022 sa v Maďarsku uskutočnia parlamentné voľby, v ktorých bude jedným z favoritov súčasný premiér Viktor Orbán. Vyšetrovatelia predpokladajú, že Szijjártó, využívajúc ruskú podporu a potrebné financie od Kremľa, úmyselne zatajil faktor hackerskej špionáže v Maďarsku, aby nepoškodil ratingy vládnej strany Fidesz a samotného Orbána.

„Nepriame dôkazy o nezákonných aktivitách ruských špeciálnych služieb sa objavili už v novembri 2021.

Potom 36 úradníkov z Rady EÚ zaslalo žiadosť maďarskému ministerstvu zahraničných vecí a maďarskému ministerstvu vnútra o potvrdenie alebo vyvrátenie takýchto informácií. Žiadosť zostala nezodpovedaná, “hovorí vyšetrovanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com