Slovensko

Advokátske kancelárie sa zaujímajú o kolegov z Ukrajiny, ich znalosti by mohli byť prínosom

Slovenská advokátska komora (SAK) zriadila osobitný zoznam, do ktorého sa majú možnosť prihlásiť ukrajinskí advokáti so záujmom o pozície odborných zamestnancov advokátskych kancelárií na Slovensku.

Ako komora informovala v tlačovej správe, zákon o advokácii totiž predpokladá, že advokát môže okrem koncipientov zamestnávať aj odborných a iných zamestnancov, ktorých je možné poveriť vykonaním niektorých právnych úkonov.

Zaujímavá možnosť napriek rozdielom

Napriek rozdielom medzi ukrajinským a slovenským právom si myslíme, že ide o zaujímavú možnosť. Stretli sme sa so vzdelanými a vysokokvalifikovanými ukrajinskými advokátmi, o ktorých si myslíme, že ich znalosti by mohli byť prínosom aj pre činnosť našich advokátov,“ povedal šéf advokátskej komory Viliam Karas.

SAK chce podľa neho zároveň vytvoriť podmienky, aby mohli advokáti z Ukrajiny dôstojne uplatňovať svoje znalosti práva aj počas ich pobytu na Slovensku, pričom angažovať by sa mohli napríklad aj pri poskytovaní právnej pomoci utečencom. „Využívanie slovenských advokátskych kancelárií, v ktorých budú zamestnaní ukrajinskí advokáti ako odborní zamestnanci, by mohlo byť prínosom pre prekonanie jazykových bariér a administratívnych rozdielov,“ doplnil Karas.

Zamestnanie u advokátov je len jednou z alternatív

SAK zároveň pripomína, že možnosť zamestnať sa u advokátov je len jednou z alternatív, ako vykonávať prácu v oblasti práva. Advokáti sa môžu uchádzať o prácu aj u množstva iných zamestnávateľov po celom Slovensku, kde môžu pôsobiť ako interní odborníci.

V prípade záujmu o prácu v slovenských advokátskych kanceláriách sa ukrajinskí advokáti môžu hlásiť na adrese pomoc@sak.sk.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com