Svet

Vracajú úder: Rusko označilo spoločnosť Meta Platforms za extrémistickú organizáciu

Rusko označilo spoločnosť Meta Platforms za extrémistickú organizáciu. Napriek tomu však nezakázalo jej službu WhatsApp. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Moskovský súd v pondelok označil Meta Platforms, čo je materská spoločnosť Facebooku, Instagramu či WhatsAppu, za extrémistickú organizáciu. Dodal však, že rozhodnutie sa netýka jej služby zasielania správ WhatsApp. Jej sociálne siete Facebook a Instagram sú v Rusku už zakázané.

Súd v moskovskom obvode Tverskoj potvrdil rozhodnutie ruského štátneho prokurátora týkajúce sa zákazu aktivít spoločnosti Meta na ruskom území, uvádza sa vo vyhlásení súdu. Nie je jasné, aké konsekvencie pre americkú spoločnosť bude mať označenie za extrémistickú organizáciu, ktoré bolo kedysi vyhradené skupinám, ako je Taliban alebo Islamský štát. Neskôr však túto nálepku dostali v Rusku aj Svedkovia Jehovovi či protikorupčná nadácia Alexeja Navaľného.

Vlajkové platformy spoločnosti, Facebook a Instagram, sú totiž už zakázané a súd uviedol, že jeho rozhodnutie sa nijako nedotkne WhatsAppu. „Rozhodnutie sa netýka aktivít messengera spoločnosti Meta, WhatsApp, keďže neslúži na verejné šírenie informácií.“ Rusko zakázalo Facebook za to, že obmedzil prístup k ruským médiám. Instagram zablokovalo po tom, čo Meta uviedla, že dovolí používateľom zverejňovať príspevky podnecujúce násilie proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruským vojskám na Ukrajine.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com