Svet

Vojna na Ukrajine: Rusi ostreľovali Kyjev, zo závodu v Sumy unikol čpavok a Zelenskyj varuje pred 3. svetovou vojnou

Rusko sa v najbližších týždňoch pravdepodobne sústredí na obkľúčenie Kyjeva. Ako referuje spravodajský web CNN, tvrdí to britské ministerské obrany. „Napriek stále nedostatočnému postupu zostáva Kyjev hlavným vojenským cieľom Ruska,“ uviedlo britské ministerstvo a dodalo, že severne od Kyjeva „pokračujú ťažké boje“.

Ruské sily postupujúce na ukrajinské hlavné mesto zo severovýchodu sa zastavili, zatiaľ čo jednotky smerujúce od Hostomeľu na severozápad od Kyjeva boli odrazené „tvrdým ukrajinským odporom“. Britské ministerstvo obrany dodalo, že väčšina ruských síl zostáva viac ako 25 kilometrov od centra Kyjeva.

Nočné ostreľovanie v husto obývanej kyjevskej štvrti Podil zničilo nákupné centrum a viacero ďalších budov. Pohotovostné služby informovali, že pri ruských útokoch zahynuli najmenej štyria ľudia. Ruské sily taktiež ostreľovali hasičov, ktorí sa presúvali na zásah do spomenutej štvrti.

Ruské ostreľovanie chemického závodu v meste Sumy zasiahlo 50-tonovú nádrž, v ktorej sa nachádzal čpavok. Mrak s jedovatým plynom sa rozšíril asi do 2,5 kilometra od centra výbuchu, informuje spravodajský portál BBC. Pri útoku podľa regionálnej samosprávy utrpel zranenia jeden pracovník závodu. Obyvateľom neďalekej obce Novoselycja úrady odporučili, aby sa vzhľadom na smerovanie vetra ukryli.

Ruská armáda vyzvala ukrajinské jednotky brániace strategické prístavné mesto Mariupoľ na kapituláciu a opustenie mesta humanitárnymi koridormi. Ukrajinské úrady to však odmietli.

Ruský generálplukovník Michail Mizincev v nedeľu povedal, že všetci ukrajinskí vojaci môžu odísť bezpečnými cestami na evakuáciu civilistov do oblastí kontrolovaných ukrajinskými úradmi, pričom dodal, že Rusko počká na písomnú odpoveď do pondelka 5:00 miestneho času. Moskva neuviedla, aké kroky plánuje v prípade, ak bude jej „humanitárna ponuka“ odmietnutá.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuk označila ruské vyhlásenia za „manipuláciu“ a dodala, že o kapitulácii a zložení zbraní nemôže byť reč.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že je pripravený rokovať priamo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a dodal, že je presvedčený, že rokovania sú jediným spôsobom, ako ukončiť boje. Uviedol však, že vopred odmieta akúkoľvek dohodu, ktorá by vyžadovala, aby Ukrajina uznala nezávislosť separatistických regiónov podporovaných Ruskom.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com