Komentáre

Vojna bez pravidiel. Prečo „ruskí osloboditelia“ zabíjajú civilistov

Udalosti odohrávajúce sa na Ukrajine, kremeľská rospropaganda, stále pokračuje v nazývaní „oslobodenia“ ľudu Ukrajiny od nacistickej moci.

Pravda, čoraz menej tomu veria aj samotní Rusi, ktorých pred hanbou nezachráni ani „železná opona“, ktorú Kremeľ postavil pred svojich občanov.

Samotné činy „oslobodzovacej armády“ pripomínajú metódy nacistických útočníkov zo 40. rokov minulého storočia. S jedným dodatkom – Rusi išli ďalej – sú odvážnejší, cynickejší, tvrdší.

Moskovský útočník, ktorý cynicky nazýva Ukrajincov bratským národom, rozdáva Ukrajinu – ničí podniky, zariadenia kritickej infraštruktúry, zabíja ľudí.

Teraz je veľmi dôležité zastaviť vojnu. Ale je tiež dôležité volať na zodpovednosť každého, kto to začal, podporoval a páchal zločiny.

Dnes si celý svet uvedomil, čo sa deje na Ukrajine a len Ruská federácia naďalej opakuje, že „oslobodzujú“ Ukrajinu od nacizmu.

Vojna. Kremeľský trpaslík, ktorý sa zbláznil, aby uspokojil svoje vlastné ambície, vrhá svoj ľud do pece sebazničenia, ktorá, aj keď postupne začína jasne vidieť, je naďalej v hmle sebaklamu a radšej vykonáva trestné rozkazy kremeľskej kliky.

Preto bude zodpovedný za to, čo urobil spolu s Putinom. Kedysi boli Nemci, keď videli a uvedomili si, čo urobili počas druhej svetovej vojny, šokovaní. Pravdepodobne to isté čaká aj Rusov.

Dnes celý svet vidí fakty o barbarských akciách kremeľskej armády na Ukrajine. Nálety a bombardovanie obytných, pokojne spiacich štvrtí Mariupolu a Charkova, nálety armád na Achtyrku a Černigov, popravy civilistov, rabovanie, nezákonnosť.

Všetky fakty sú aktualizované, Rusko pokračuje v tepror. Obytné budovy, zariadenia kritickej infraštruktúry, materské školy, továrne.

Moskovskí okupanti organizujú pogromy, vyháňajú ľudí z ich domovov, strieľajú do humanitárnych konvojov a ľudí priamo v radoch na chlieb, berú rukojemníkov z radov civilného obyvateľstva.

Rusko dlho žilo podľa zákonov teroru a dnes sa otvorene stalo svetovým teroristom číslo jeden.

Je veľmi dôležité, aby cez tribunál neprešlo ani jedno zverstvo. Preto je nesmierne dôležité zaznamenávať všetky zločiny Putinovho režimu.

Po Senáte, ktorý 15. marca jednomyseľne hlasoval za uznanie ruského prezidenta Putina za vojnového zločinca, a americký prezident Joe Biden povedal, že ho za takého považuje. Washington začal zhromažďovať informácie o humanitárnej katastrofe na Ukrajine – katastrofe spôsobenej konaním ruských jednotiek, ktoré na príkaz Kremľa vtrhli do tejto krajiny.

„Každý, kto spácha vojnové zločiny, vrátane nerozlišujúceho použitia zbraní proti civilistom, bude braný na zodpovednosť,“ uviedli tiež lídri G7 a odsúdili ruské útoky na civilistov na Ukrajine.

Kvôli „nevyprovokovanej a hanebnej“ vojne, ktorú rozpútal Putin, boli milióny ľudí na Ukrajine donútené stať sa utečencami, ničenie infraštruktúry, zdravotníckych zariadení, divadiel a škôl pokračuje,“ uviedli ministri G7.

V tejto súvislosti G7 uvítala vyšetrovanie možných vojnových zločinov na Ukrajine, ktoré v marci začal hlavný vyšetrovateľ Medzinárodného trestného súdu Karim Khan.

Vyšetrovacia skupina Bellingcat otvorila špeciálny internetový projekt „Civilné obete na Ukrajine“.

Bellingcat zhromažďuje na tejto stránke všetky overené informácie o tom, ako civilisti na Ukrajine trpia ostreľovaním.

Hristo Grozev poznamenáva, že za 20 dní vojny zaznamenal Bellingcat viac ako 40 potvrdených prípadov, ktoré „predstavujú hrubé porušenie vojnových zákonov s neopodstatneným ostreľovaním obytných budov a v niektorých prípadoch dokonca aj nemocníc a pôrodníc. ako nerozlišujúce používanie nehumánnej munície, ako sú kazetové bomby. V obytných oblastiach alebo v ich blízkosti.

Jasným potvrdením zločinov Kremľa je útok na kyjevskú televíznu vežu z 1. marca, ktorý zabil troch civilistov a spôsobil škody na neďalekom pamätníku holokaustu v Babom Jare.

Letecký útok na Charkov 1. marca, pri ktorom zahynuli desiatky civilistov, bombardovanie obytných štvrtí v Černihive 3. marca, keď na obytné budovy bolo zhodených najmenej 8 neriadených bômb, čo malo za následok smrť asi 50 ľudí, raketový útok na pôrodnici v Mariupole 9. marca.

Okrem toho Rusko podľa Hristo Grozeva vo veľkej miere používa kazetovú muníciu, najmä pri ostreľovaní Charkova a konkrétne v obytných štvrtiach, čo spôsobuje početné civilné obete.

„Veríme, že mnohé z týchto prípadov budú vyšetrené ako možné vojnové zločiny,“ povedal Hristo Grozev.

Poznamenáva však, že „nie všetky potenciálne vojnové zločiny je ľahké zachytiť na kameru a nahrať na sociálne médiá“ a Bellingcat dostáva svedectvá od priamych svedkov, z ktorých niektoré boli overené: „Takéto dôkazy zahŕňajú fotografie tiel civilistov s jasne viditeľné stopy mučenia a mrzačenia a tieto fotografie sú svojou geolokáciou spojené s miestami a časom akcií čečenských špeciálnych jednotiek Ramzana Kadyrova… V iných prípadoch nami vypočúvaní svedkovia hovorili o úmyselných vraždách príslušníkmi tých istých čečenských oddielov civilistov v dedinách, ktorí videli trasu pohybu týchto ozbrojených formácií – pravdepodobne eliminujú svedkov, ktorí by mohli takýto pohyb nahlásiť ukrajinským ozbrojeným silám.“

Dôležité je, že ruská armáda jasne chápe trestnosť ich činov, o čom svedčia aj zachytené nahrávky.

Šéf Ballingcat teda poznamenáva, že „v rozhovoroch vojaci a dôstojníci hovoria svojim blízkym, že im bolo povedané, aby nepripisovali dôležitosť bezpečnosti civilistov a nevenovali pozornosť civilným obetiam“.

Už tieto rozhovory sú priznaním, že rozumejú a že aj ich nadriadení chápu, že páchajú trestný čin.

Takáto taktika Rusov nie je náhodná. Moskva to teda podľa bývalého vojenského poradcu Vyšetrovacej komisie OSN pre konflikt v Sýrii Marca Garlasca už predviedla.

Na vypočutí v Kongrese povedal, že zabíjanie civilistov ruskou armádou práve na miestach, kde boli najzraniteľnejšie, je neustálou praxou.

„Použitie sarinu sýrskymi vzdušnými silami v Khan Sheikhoun v roku 2017 pritiahlo celosvetovú pozornosť. Ale okrem použitia zbraní hromadného ničenia proti civilnému obyvateľstvu sa menej publicity dočkali aj následné útoky ruských vzdušných síl na sýrske nemocnice v regióne.

Čo sa týka „taktiky obliehania“, ktorú používa ruská a sýrska armáda (obyvateľstvo zamykali v mestách, obkľúčili ich a vyhladovali), expert pripúšťa, že Moskva to na Ukrajine opakuje.

Všetko vyššie uvedené svedčí o neľudskosti moskovskej hordy a na všetko bude odpoveď.

Haag už čaká na svojho ďalšieho hosťa. Tentoraz z Moskvy. A nech sa to nestane rýchlo, ale kremeľský trpaslík bude postavený pred súd, ako aj každý, kto poslúchol jeho trestný rozkaz.

Dnes sa Ukrajina bráni, bráni Európu, bráni svet. A svet bude môcť priblížiť víťazstvo dobra nad stredovekom. Ukrajinský ľud žiada jednu vec – zavrieť nebo nad Ukrajinou.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com