Svet

Rusi ostreľovali jadrové bloky, potom elektráreň obsadili

Najväčšia atómová elektráreň v Európe, Záporožská jadrová elektráreň, bola pod paľbou. Horela výcviková budova. Streľba neskôr prestala, bezpečnosť jadrového zariadenia bola zaistená. Ruskí vojaci elektráreň napokon obsadili.

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už deviaty deň
  • V Záporožskej jadrovej elektrárni streľba zapálila výcvikovú budovu
  • Zelenskyj obvinil Rusko z jadrového terorizmu a snahy zopakovať Černobyľ

8:03 Ruské jednotky ovládli Záporožskú jadrovú elektráreň, napísala ruskojazyčná verzia BBC s odvolaním sa na ukrajinský úrad pre jadrovú bezpečnosť. Zamestnanci elektrárne zostávajú na mieste a kontrolujú stav blokov. Ukrajinská strana informovala, že ruskí vojaci na elektráreň zaútočili okolo polnoci. Následne v päťposchodovom výcvikovom zariadení vypukol požiar. Podľa riaditeľa elektrárne je radiačná bezpečnosť zaistená.

7:41 Rusko obmedzilo prístup k ruskojazyčnej službe BBC, k informačnému portálu Meduza a tiež k Rádiu Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL). Dnes o tom informovala ruská tlačová agentúra RIA.

Ruské ministerstvo zahraničia vo štvrtok uviedlo, že britská spravodajská stanica BBC je zneužívaná na podkopávanie vnútornej politickej situácie a bezpečnosti v Rusku.

Správu o tom, že je zrejme BBC v Rusku blokovaná, dnes potvrdil spravodajský server The Guardian. „Často sa hovorí, že pravda je prvou vojnovou obeťou,“ vyhlásil vo štvrtok generálny riaditeľ BBC Tim Davie.

7:28 Indický premiér Naréndra Módí vo štvrtok počas rozhovorov s lídrami Spojených štátov, Austrálie a Japonska opäť odmietol odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Namiesto toho zdôraznil, že táto skupina krajín by sa mala ďalej sústreďovať na regionálne záležitosti.

TASR o tom informuje na základe spravodajstva poskytnutého tlačovou agentúrou AFP.

India sa v súvislosti so svojimi vzťahmi so Západom a Moskvou dlhodobo pohybuje na „tenkom ľade“. Rusko dodáva krajine väčšinu zbraní. Ruský prezident Vladimir Putin a ním nariadená nedávna invázia na susednú Ukrajinu iba zdôraznila náročnosť vyvažovania vzťahov medzi Západom a Moskvou.

6:30 V bojovej jednotke NATO, ktorá by mala pôsobiť na Slovensku pri ukrajinských hraniciach, môžu byť okrem Slovákov aj Česi, Maďari, Rumuni a Bulhari.

6:16 Požiar, ktorý v noci na piatok počas ruského útoku vypukol v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny, sa podarilo uhasiť, oznámila podľa agentúry Reuters ukrajinská záchranná služba. Horelo v päťpodlažnom výcvikovom zariadení.

Riaditeľ elektrárne televízii Ukrajina 24 povedal, že radiačná bezpečnosť je zaistená. Americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová podľa Reuters uviedla, že v záporožskej elektrárni nie sú žiadne známky zvýšenej radiácie.

6:07 Britský premiér Boris Johnson obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z ohrozenia celej Európy v spojitosti so situáciou v ukrajinskej jadrovej elektrárni, kde po ruskom útoku vypukol požiar. Informovali o tom agentúra AFP a stanica BBC. „Predseda vlády povedal, že neuvážené činy prezidenta Putina by teraz mohli priamo ohroziť bezpečnosť celej Európy,“ uviedla Downing Street vo vyhlásení. Johnson sa v najbližších hodinách bude snažiť o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

Johnson v piatok telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovor sa uskutočnil krátko po tom, čo sa objavili správy o požiari v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny. Hovorkyňa Downing Street označila podľa BBC situáciu za „vážne znepokojujúcu“ a dodala: „Obaja lídri sa zhodli, že Rusko musí okamžite zastaviť útok na elektráreň a umožniť pohotovostným zložkám neobmedzený prístup do elektrárne.“

5:00 Pri ruskom útoku dostala zásah Záporožská jadrová elektráreň na juhovýchode Ukrajiny, uviedlo v noci na piatok ukrajinské ministerstvo energetiky. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba vyhlásil, že ruská armáda na jadrovú elektráreň strieľa, a vyzval na okamžité zastavenie paľby. Dmytro Orlov, starosta Energodaru, mesta, pri ktorom sa elektráreň nachádza, neskôr uviedol, že ostreľovanie už prestalo.

„Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť (tohto zariadenia) je momentálne zaistená. Podľa osôb zodpovedných za elektráreň požiar zasiahol výcvikovú budovu a laboratórium,“ povedal Oleksandr Staruch, šéf vojenskej správy regiónu Záporožie. Hovorca elektrárne Andrij Tuz vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram predtým v súvislosti s ostreľovaním ruskými jednotkami varoval, že hrozí reálne jadrové nebezpečenstvo. Neskôr podľa britského denníka Guardian povedal, že paľba nateraz prestala, ale situácia je mimoriadne neistá.

V areáli vypukol požiar, podľa ukrajinskej služby pre mimoriadne situácie oheň vzplanul vo výcvikovej budove. Riaditeľ elektrárne televízii Ukrajina 24 povedal, že bezpečnosť týkajúca sa radiácie je zaistená. Ukrajinské médiá najprv informovali, že hasiči kvôli ruskej streľbe nemohli doraziť na miesto, neskôr však server RBK Ukrajina informoval, že im bol prístup umožnený.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyzvala na ukončenie bojov pri jadrovej elektrárni a poznamenala, že ukrajinské úrady nezistili žiadnu zmenu úrovne radiácie, napísala agentúra AFP. Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj predtým informovala o zvýšenej radiácii. Túto správu ale hovorca elektrárne poprel.

„Požiar už vypukol. Ak dôjde k výbuchu, bude to desaťkrát horšie ako Černobyľ! Rusi musia okamžite zastaviť paľbu,“ napísal po polnoci na šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba. Zároveň vyzval na vytvorenie bezpečnostnej zóny.

„Pozor! Technika Ruskej federácie strieľa na Záporožskú jadrovú elektráreň. V najväčšej európskej jadrovej elektrárni hrozí reálne jadrové nebezpečenstvo. Požadujeme zastavenie paľby z ťažkej techniky na Záporožskú jadrovú elektráreň,“ uviedol už skôr podľa médií hovorca zariadenia Andrij Tuz.

Starosta neďalekého mesta Enerhodar medzitým informoval, že v elektrárni vypukol požiar. „V dôsledku nepretržitého nepriateľského ostreľovania budov a blokov najväčšej jadrovej elektrárne v Európe Záporožská jadrová elektráreň horí,“ napísal na sociálnej sieti telegram starosta Dmytro Orlov. O niečo skôr informoval, že pri elektrárni sa vedú prudké boje medzi ukrajinskou armádou a ruskými jednotkami. Na mieste sú obete, ale ich presný počet nemožno za daných okolností povedať, poznamenal podľa agentúry Unian.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na dianie okolo záporožskej elektrárne v mimoriadnom prejave vyhlásil, že pokiaľ v nej dôjde k výbuchu, „bude to koniec všetkých, koniec Európy, evakuácia Európy“. Ruské vojská môže zastaviť iba okamžitá európska akcia (…) Žiadna krajina na svete nikdy neostreľovala jadrové bloky,” dodal podľa webu RBK Ukrajina.

Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy „zopakovať“ jadrovú katastrofu v Černobyle. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

„Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu,“ uviedol Zelenskyj vo videu.

Biden v piatok naliehal na Rusko, aby umožnilo príchod do oblasti jadrovej elektrárne pohotovostným zložkám. „Prezident Biden sa pripojil k prezidentovi Zelenskému a vyzval Rusko, aby zastavilo svoje vojenské aktivity v oblasti a umožnilo hasičom a záchranárom príchod na miesto,“ uviedol Biely dom na margo telefonátu medzi oboma lídrami.

Ruské vojská sa priblížili k Enerhodaru v stredu, civilisti ich ale podľa agentúry Unian do mesta nepustili. Vo štvrtok Orlov povedal, že sa blíži kolóna viac ako 100 ťažkých vozidiel. Ruské sily podľa neho ostreľovali barikádu, použili zbrane proti civilistom, potom konvoj vyrazil k jadrovej elektrárni.

Záporožská jadrová elektráreň na juhovýchode Ukrajiny je pokladaná za najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe s celkovým inštalovaným výkonom 6000 MW (šesť energoblokov po 1000 MW). Podľa čistého elektrického výkonu (6 × 950 MW) je piata najväčšia na svete.

Ruskí vojaci už predtým ovládli odstavenú jadrovú elektráreň Černobyľ, ktorá leží zhruba 100 kilometrov severne od ukrajinského hlavného mesta Kyjeva av ktorej sa na jar 1986 odohrala bezprecedentná jadrová katastrofa.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com