Komentáre

Bielorusko vstupuje do vojny.

Ukrajina už piaty deň bojuje s moskovskou hordou. 77 rokov po skončení druhej svetovej vojny Kremeľ, ktorý porušil všetky normy medzinárodného práva, rozpútal novú vojnu.
Moskva rátala s ľahkou jazdou, ale blitzkrieg sa nekonal a ukázalo sa, že Ruská federácia je vo vojne nielen s Ukrajinou, je to vojna s Európou, s celým svetom.
Teraz Putin zaťahuje Lukašenka do masakru. V skutočnosti je samozvaný bieloruský „vodca“ už dlho vo vojne, no svoju účasť dôrazne poprel.
Aj napriek tomu, že už v prvých hodinách útoku na Ukrajinu bolo z územia Bieloruska ostreľované ukrajinské územie, odlietali lietadlá a postupovali pozemné sily.
To, že prezident Bieloruskej republiky nie je samostatnou jednotkou, je jasné už dlho, no tým všetkým sa bieloruský podvodník zo všetkých síl snaží „zachrániť tvár“. Ale to už nie je možné – prikázal Putin – Lukašenko vyhovel.
Pre tých druhých je to otázka prežitia. Vlani sa dopustil zločinu na svojom ľude – minuloročné výkony Bielorusov utopil v krvi.
Teraz Lukašenko konečne dáva krajinu Putinovi, aby ho roztrhal na kusy. Včera konané takzvané referendum by mu malo podľa samozvaného prezidenta umožniť neobmedzene vládnuť krajine a rozmiestňovať jadrové zbrane v jej rozľahlosti.
Či s tým však Bielorusi súhlasia, ukáže čas. Teraz je ten moment, ktorý umožní jasne pochopiť predovšetkým samotných Bielorusov, kto sú – „populácia“, „elektorát“ alebo ľud.
Lukašenka to však nezaujíma, ide tam, kam ukazuje šéf Kremľa.
Opozičná líderka Svetlana Tichanovskaja vydala vyhlásenie, v ktorom obvinila Lukašenka z účasti na “zradnom akte agresie”, pričom dodala, že režim nesie plnú zodpovednosť za činy Ruska.
Podľa prieskumu, ktorý v Bielorusku uskutočnil Kráľovský inštitút medzinárodných vzťahov Chatham House, 79 % opýtaných považuje možnú smrť bieloruských vojakov vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou za neprijateľnú, pričom poznamenali, že Bielorusko by malo v rusko-ukrajinskom konflikte zostať neutrálne.
Minsk sa už snaží protestovať. To slovo je pre Bielorusov. Mlčať znamená prevziať zodpovednosť za zločiny režimu, znamená stať sa súčasťou tohto režimu.
Ukrajina bojuje sama za seba. Ukrajina bráni Európu, ľudské hodnoty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com