Slovensko

Banskobystričania núkajú byty aj izby. Ukrajinci a Rusi spoločne protestovali

Protest proti vojne zorganizovali v Banskej Bystrici Ukrajinci a Rusi spoločne.

Nad historickou radnicou v centre Banskej Bystrice veje ukrajinská zástava na znak solidarity. Informačné centrum pre turistov, ktoré v budove sídli, sa cez víkend zmenilo na improvizovaný hotspot pre prípad potreby.

Núkajú byty aj izby

Na e-mailovú adresu centra zároveň prichádzali ponuky Banskobystričanov, ktorí chcú pomôcť.

„Ľudia ponúkajú voľné byty, rodinné domy, samostatné izby. Niektorí píšu, že ubytujú ženy s deťmi, iní majú konkrétne podmienky, ďalším je to jedno a ubytujú kohokoľvek, kto pomoc potrebuje. Ozývajú sa aj tí, ktorí vedia zabezpečiť dopravu na hranice a späť či rozvoz vecí,“ vymenúva Dominika Oceľová, referentka informačného centra.

Za normálnych okolností odporúča návštevníkom atraktivity mesta a okolia, teraz ju však zamestnáva niečo celkom odlišné.

„Ozval sa nám aj pán, ktorý zamestnáva viacerých Ukrajincov a teraz hľadá ubytovacie kapacity pre rodiny približne pätnástich stavbárov. Ich rodinní príslušníci sú už totiž na ceste na Slovensko,“ opisuje.

Banskobystričania zároveň do viacerých zbierok nosia trvanlivé potraviny, hygienické a kojenecké potreby, paplóny či oblečenie. Časť poputuje na hranicu a zvyšok pomôže Ukrajincom, ktorí prídu priamo do Banskej Bystrice. Záujem je taký veľký, že mesto už vlastnú zbierku muselo pozastaviť.

Zaznievajú aj výzvy pre dobrovoľníkov, hlásia sa tlmočníci.

Ukrajinka Olia čaká na rodinu a pomáha

Pomoc organizuje aj miestna ukrajinská a ruská komunita. Spoločne tiež zvolali víkendový protest proti vojne a na podporu Ukrajincov, ktorí sú denne ohrozovaní vojnou.

„To Putin, nie Rusko. My sme proti vojne a podporujeme Ukrajinu,“ hovorí do mikrofónu Ruska Oľga, ktorá žije s rodinou na strednom Slovensku.

O príbuzných, ktorí ostávajú v Kyjeve aj o blízkych, ktorí sú už tretí deň na ceste na Slovensko utekajúc pred vojnou, hovorí Ukrajinka pôvodom z Kyjeva Olia Arakelian.

Mladá žena, ktorá je matkou troch detí, sa už od prvých správ o ruskej invázii na Ukrajinu snaží pomáhať utečencom, predovšetkým matkám s malými deťmi.

Cez sieť priateľov a známych posielajú na hranicu dopravu a v krajskom meste pripravujú podmienky pre ľudí, ktorí prídu. Aj jej kamaráti už ponúkli byty a domy.

„Mužov už z Ukrajiny nepúšťajú. Z hraníc mi volali, že je tam veľa mamičiek s malými deťmi, ktoré tam museli stráviť noc, je tam chaos, zima a ľudia sú unavení,“ opisuje, aké príbehy počúvala minulé dni.

Pomáha, pretože verí, že ak by sa v zúfalej situácii ocitla jej vlastná rodina, našli by sa podobní ľudia ako ona. V minulosti pôsobila ako sociálna pracovníčka, tieto skúsenosti teraz využíva.

Jej mama z hlavného mesta Ukrajiny nestihla utiecť, kým boli cesty bezpečné a na tamojších benzínkach sa ešte dalo natankovať. Sestra a brat s rodinami už tretí deň cestujú na Slovensko, aj s malými deťmi. Muži, ktorých mobilizovali, sa budú musieť vrátiť. Jej brat chce ísť bojovať do Kyjeva.

Rus aj Bieloruska: S vojnou nesúhlasíme

Pred morovým stĺpom v centre Banskej Bystrice v nedeľu prehovorili Ukrajinci rôzneho veku, no i Rusi, Bieloruska či študent z Kazachstanu. Vejú tam modro-žlté ukrajinské vlajky, z davu opakovane zaznieva Sláva Ukrajine! Hrdinom sláva!

Rus Eugeni Burgreev, jeden z organizátorov zhromaždenia, nás uisťuje, že v Banskej Bystrici držia s Ukrajincami, sú proti vojne a budú pomáhať aj utečencom. V meste žije spolu s rodinou už šesť rokov. Doma v Rusku má stále príbuzných, kamarátov aj známych.

„Väčšina tých, s ktorými komunikujem, je proti vojne. Aj tí, ktorí podporovali uznanie republík v Luhansku a Donecku a mysleli si, že Putin tam chce priniesť mier, teraz vidia, že je to vojna,“ hovorí.

Oficiálne médiá šíria v Rusku len prokremeľskú propagandu, no Rus žijúci na strednom Slovensku si myslí, že mnohí si informácie vedia nájsť aj cez nezávislé médiá a stránky na Telegrame.

„Musím však priznať, že veľa bežných ľudí v Rusku stále verí, že ruská armáda na Ukrajine bojuje proti skupinám nacistov. Nevidia, alebo sa snažia nevidieť, že ide o vojnu proti celému národu,“ hovorí.

Najhoršie by podľa neho bolo, keby sa Ukrajinci a Rusi začali nenávidieť.

So slzami sa Ukrajincom prihovára Líza z Bieloruska. Cíti potrebu sa ospravedlniť a hovorí, že aj v Misku ľudia protestujú a s vojnou nesúhlasia.

Na transparentoch najčastejšie zaznieva odkaz Nie vojne, objaví sa však aj Ukrajina do Európskej únie či odkaz pre ruského prezidenta: „Putin, vráť sa do pekla“.

Čo bude ďalej nikto zo zhromaždenia nevie, všetci, čo sa v centre Banskej Bystrice stretli však dúfajú, že to skoro skončí. Zatiaľ sú odhodlaní aspoň pomáhať tým, ktorým sa pred vojnou podarí utiecť.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com