Slovensko

ONLINE Pomoc Ukrajine: Prezidentka dnes pricestuje do Uble

Na Slovensku platí od soboty mimoriadna situácia. Vojnoví utečenci z Ukrajiny budú môcť priamo na slovenskej hranici získať status dočasného útočiska s plným zdravotným poistením a nárokom na dávky v hmotnej núdzi, ako aj možnosťou zamestnať sa na Slovensku. Situáciu na ukrajinsko-slovenských hraniciach sledujeme ONLINE.

To najdôležitejšie:

– Ako môžeme pomôcť Ukrajine?

– Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine

– Na Slovensku bola vyhlásená mimoriadna situácia

– Včerajšie dianie sme sledovalii tu.

ONLINE:

09:32 – KOŠICE: Obyvatelia z Ukrajiny môžu využívať služby prímestskej autobusovej dopravy v Košickom kraji bezplatne. Košický samosprávny kraj (KSK) zabezpečí bezplatnú prepravu všetkým ukrajinským občanom, ktorí smerujú na územie Slovenska. (TASR)

09:09 – VYŠNÉ NEMECKÉ: Naši reportéri zachytili atmosféru na hraniciach, konkrétne na priechode Vyšné Nemecké. Pozrite si, ako to tam vyzeralo dnes v noci.

08:35 – REPORTÁŽ: Väčšina jej blízkych ostáva rovnako doma na Ukrajine. „Otec má 54 rokov a v rámci mobilizácie ho povolali ako ostatných ukrajinských mužov,“ hovorí Daria.

Príbuzní mladej ženy utekať nechcú, podnikajú a dávajú prácu aj iným. „Moji rodičia sa Ruska neboja. Mama je veľmi odvážna žena. Keď som ju volala, aby prišla za mnou a mojím priateľom do Banskej Bystrice, odmietla. Povedala, že ak bude treba ženy v armáde, tak pôjde,“ opisuje matkinu reakciu.

08:00 – PREZIDENTKA: Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu (27. 2.) predpoludním navštívi obec Ubľa v okrese Snina a tamojší hraničný priechod. Oboznámiť sa chce so situáciou na slovensko-ukrajinskej hranici. (TASR)

07:39 – VLÁDA: Vládny kabinet sa mimoriadne zíde aj v nedeľu (27. 2.). Rokovať začne od 13.30 h. Vláda pre situáciu na Ukrajine mimoriadne zasadla v sobotu aj v piatok (25. 2.). V sobotu schválila darovanie munície a paliva pre Ukrajinu v hodnote takmer 11 miliónov eur. Odsúhlasila aj vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s prílevom cudzincov v dôsledku ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. (TASR)

07:31 – HEGER: Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) sľúbil počas telefonického rozhovoru s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským, že Slovensko podporí vstup Ukrajiny do Európskej únie.

07:00 – HOT-SPOTY: Prvé tzv. hotspoty budú zriadené v priebehu nedele (27. 2.) v štyroch obciach na východe Slovenska, a to v Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach. Pre vojnových utečencov z Ukrajiny zabezpečia prvú pomoc. Rezort upozorňuje, že hotspoty nebudú slúžiť ako ďalšie hraničné priechody. Fungovať by mali nepretržite 24 hodín, sedem dní v týždni. (TASR)

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com