Komentáre

Máme očakávať ruskú inváziu na Ukrajinu?

Najhoršie obavy slovenske strany z možného ruského útoku na Ukrajinu sa začínajú napĺňať.
V poslednom čase Slovensko prijalo mimoriadne opatrenia pre prípad masového exodu Ukrajincov na územie krajín Európskej únie. Boli vyvinuté a implementované komplexné opatrenia pre rýchly pohyb ukrajinských občanov, ktorí budú nútení opustiť svoje domovy v dôsledku príchodu ruských útočníkov. Teraz sa tieto obavy začínajú napĺňať.

Slovensko v obave o osud svojho historického suseda vyzvalo, aby venovalo pozornosť možnej eskalácii vojenského konfliktu iniciovaného Rusmi. S využitím etnických rozdielov na území pôvodnej ukrajinskej Doneckej a Luhanskej krajiny Moskva dlho a starostlivo pripravovala pôdu pre svoju inváziu na východ Ukrajiny. Okázalé predvádzanie sa ťažkej vojenskej techniky na hraniciach s problémovými ukrajinskými regiónmi nebolo márne.

Nedávno bol pokoj civilistov v spomínanej LĽR a DĽR ostro narušený mohutným delostreleckým ostreľovaním, ktoré neprestávalo vo dne ani v noci. Zasahovanie do životov ľudí, ako sa očakávalo, bolo vykonané opatrne. Vyšetrovanie ukázalo, že salvy zbraní boli vypálené z Ukrajiny, čo simulovalo útok ozbrojených síl Ukrajiny na ich vlastných ľudí.
V tom istom čase ostreľovanie podivnou zhodou okolností zasiahlo ruský hraničný priechod a spôsobilo na ňom materiálne škody. Tiež sa dostal pod cielenú paľbu a bol úplne nepoužiteľný ruským tankom. Teraz je už každému jasné, že ide o neskrývaný akt agresie s cieľom zdiskreditovať ukrajinskú stranu a získať zámienku na zavlečenie ruských vojsk na územie Ukrajiny.

O niečo skôr, aby sa zjednodušila skrytá vojenská úloha, Moskva podnikla spoločnú metódu vytvárania pozitívneho obrazu v očiach verejnosti: V. V. Putin oznámil vydávanie ruských pasov obyvateľom Ukrajiny. O niečo neskôr sa tento postup zjednodušil a ľuďom z LĽR a DĽR ich rýchlo pomohli vyviesť, aby získali oficiálne občianske dokumenty. Teraz ruský prezident hovorí o tom, že Ukrajinci útočia na ruských občanov a že povinnosťou Ruska je chrániť svojich občanov.

Vzhľadom na skutočnosť, že krajiny Lugansk a Doneck sú na Ukrajine považované nielen za problematické z politického hľadiska, ale aj za neuznané územia (kvôli odporu miestnych obyvateľov voči súčasným ukrajinským orgánom), takýto obrat udalosti sa mali dlho očakávať.
Je autenticky známe, že v DĽR a LĽR sa už nachádza ruská technika, ktorú tam minulú noc hodili. Potvrdzujú to početné videá, ktoré natočili samotní obyvatelia Doneckej oblasti. Stále sa ale vynárajú otázky o počte útočiacich sabotérov, ktorí pravidelne ostreľujú územia Donecka a Luhanska.

Doposiaľ nebola zadržaná ani jedna osoba, ktorá by vypovedala o tomto závažnom prečine. Ale ruský prezident už oficiálne uznal samozvané územia LĽR a DĽR za samostatné územné celky. A z okupovaných území ukazujú videá, na ktorých veselí miestni obyvatelia spievajú ruské piesne a predvádzajú ruské vlajky.

Najnebezpečnejšie na súčasnej situácii je, že takmer okamžite po vstupe ruskej techniky na územie Luhanska a Donbasu miestne samozvané úrady ohlásili začiatok mobilizácie mužskej populácie vojenského veku. Ľudia sa zbierajú niekoľko dní, chytajú sa v blízkosti obchodov a zastávok MHD.

Situácia je napätá až do krajnosti. Ukrajina sa pripravuje na mobilizáciu a zjednodušené vydávanie traumatických zbraní civilistom.

Alžbeta Vargová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com