Svet

NATO začalo pripravovať vytvorenie stálych jednotiek na východe: Kde a v akých počtoch budú vojaci?

Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie dnes poverili vojenských veliteľov, aby zvážili možnosť vytvorenia stálych bojových skupín v Rumunsku a ďalších oblastiach na území členských krajín bloku v okolí Čierneho mora.

Po prvej časti ministerského rokovania to novinárom v Bruseli povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zástupcovia aliančných vlád zároveň v spoločnom vyhlásení vyzvali Rusko, aby okamžite znížilo napätie pri ukrajinských hraniciach, kde má stále vyše 100-tisíc vojakov. NATO dáva prednosť rokovaniu, je ale pripravené ďalej posilniť svoju prítomnosť na svojom východnom krídle, pokiaľ to bude potrebné, zhodli sa ministri. Rusko vytrvalo odmieta, že by sa chystalo na susednej krajine zaútočiť.

Niekoľko členských krajín na čele so Spojenými štátmi v posledných dňoch vyslalo do východnej Európy nových vojakov k preventívnym cvičeniam, ktoré sú reakciou na hromadenie ruských síl. Napríklad Francúzsko ponúklo svojich vojakov do stálych jednotiek, o ktorých vytvorení sa hovorí v Rumunsku, Bulharsku či na Slovensku.

Naši vojenskí velitelia budú teraz pracovať na podrobnostiach a počas niekoľkých týždňov nás budú informovať,“ povedal k plánu na vytvorenie bojových jednotiek o zvažovanej sile tisícok vojakov Stoltenberg, ktorý ako možné pôsobisko skupín spomenul čiernomorský región.

Ruskí predstavitelia tvrdia, že armáda už v minulých dňoch začala sťahovať časť vojakov a chystá sa v tom pokračovať. Západ je však na základe spravodajských zistení presvedčený, že k tomu zatiaľ nedošlo a pripravenosť na útok je stále vysoká.

Sme pripravení ďalej posilniť naše nasadenie určené na obranu a odstrašenie, aby sme mohli reagovať na akýkoľvek vývoj,“ zhodli sa ministri v spoločnom vyhlásení. Stoltenberg vyhlásil, že ďalšie posilňovanie prítomnosti NATO vo východnom krídle do značnej miery závisí od toho, či Rusko ukáže, že myslí vážne deklarovaný zámer stiahnuť vojakov a dať prednosť diplomacii.

Ministri sa dnes bavili aj o zvyšovaní rozpočtov na obranu, ktoré u mnohých krajín vrátane Česka stále nenabralo tempo potrebné na skoré dosiahnutie sľubovaných dvoch percent hrubého domáceho produktu. Česká ministerka Jana Černochová na svojom prvom rokovaní v centrále NATO spojencov uistila, že nová vláda si ako prioritu stanovila dosiahnutie dvojpercentnej hranice do roku 2025.

Pripomenula som tiež, že pracujeme na našom záväzku vybudovať ťažkú ​​brigádu postavenú na pásových bojových vozidlách pechoty,“ uviedla po rokovaní Černochová, ktorá na okraj zasadnutia hovorila o obrannej spolupráci so slovenským a gruzínskym náprotivkom.

Česká vláda pritom minulý týždeň rozhodla v rámci úsporných opatrení pri krotení rozpočtového deficitu znížiť tohtoročný plánovaný rozpočet ministerstva obrany o 5,4 miliardy korún na 88,1 miliardy. Vláda z rozpočtu vyškrtla práve prvú splátku za historicky najväčšiu armádnu zákazku, v rámci ktorej chce SR zakúpiť na 210 obrnencov spomínaných Černochovou. O osude odkladaného výberového konania vláda zatiaľ nerozhodla.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com