Komentáre

Výzvy pre slovenský parlament. Budú poslanci chránení?

Po škandále, ktorý sa stal 8. februára medzi múrmi zákonodarného zboru SR, môže prísť k dodatočnej ochrane.


Minister vnútra Roman Mikulets povedal, že o takejto myšlienke sa v parlamentných silách diskutuje. „Myslím si, že vo vládnej koalícii sa začnú diskusie o parlamentnej stráži. De facto začali,” povedal minister v Slovenskom rozhlase.


Kritizoval správanie poslancov v rokovacej sále s tým, že parlament je priestorom na výmenu argumentov a incident je ukážkou arogancie a hrubej sily.


Minister poznamenal, že je pripravený pripojiť sa k takejto iniciatíve, aby sa podobné veci v budúcnosti neopakovali.


Pripomeňme, že počas diskusie v parlamente o dohode s USA o spolupráci vo vojenskej oblasti došlo ku konfliktu medzi poslancami.


Zvolen z proruských strán SMER a Ľudová strana Naše Slovensko, neustále narúšajúci rokovanie, nedovolili vystúpiť predstaviteľom provládnych strán.


Potom vôbec poslanci za Naše Slovensko Krupa a Medvetský zablokovali pódium a natiahli pred mikrofón vlajku Slovenska. Zástupcovia strany Sloboda a solidarita Yana Tsyganiková a Miroslav Žijak zase natiahli pred pódium vlajku Ukrajiny.


Pôsobilo to ako červená vlajka pre býka na poslanca Medvetského, ktorý po vytiahnutí fľaše s vodou začal prelievať vlajku Ukrajiny a potom ju držali poslanci.


Predseda parlamentu, aby zastavil neporiadok, musel schôdzu zastaviť.


Práve tento incident sa stal dôvodom na diskusiu o možnosti posilnenia ochrany najvyššieho zákonodarného orgánu republiky.


Prednosta MsÚ poznamenal, že so zavedením stráže bude potrebné zmeniť zákon tak, aby definoval právomoci stráží. Minister pripomenul, že v budove parlamentu už funguje stráž – bezpečnostná služba a nový zákon by mal určiť, kto bude za čo zodpovedný.

Poslanci napriek protestom opozície schválili obrannú dohodu so Spojenými štátmi, no situácia, ktorá sa okolo diskusie o tomto dokumente vyvinula, sa môže stať východiskom pre posun politickej rovnováhy.


Vzhľadom na správanie sa hlavných opozičných síl slovenského parlamentu – strán bývalých premiérov Fica a Pellegriniho, ktorí zaujali absolútne proruský postoj, môžeme hovoriť o zvýšenom vplyve Moskvy na politickú realitu Bratislavy a možnom obrate. Slovenska smerom k Ruskej federácii.


Treba si uvedomiť, že slovenská spoločnosť je dosť silne ovplyvnená ruskou propagandou, o čom výrečne svedčia aj prieskumy verejnej mienky.


44 % Slovákov tak obviňuje USA a NATO z nestability okolo Ukrajiny a je to jasný signál pre Slovensko aj pre celú zjednotenú Európu o potrebe vypracovať si v otázkach európskej bezpečnosti konsolidovaný postoj.


Do parlamentu je možné vložiť dodatočnú ochranu rozdelením funkcií každého oddelenia. Ale teraz, s informačnou agresiou na krajiny celého kontinentu, je všetko trochu nepredvídateľnejšie.


Nemôžete umiestniť stráž na každý počítač alebo smartfón a neobmedzíte svoje vedomie. Preto je veľmi dôležité, aby každý občan Slovenska a celej Európy pochopil, aké posolstvá prichádzajú do informačného priestoru a ako na ne reagovať, pričom sa nenechajú zo seba urobiť bábku, bez ohľadu na to, kto sa o to pokúša.


Koniec koncov, európske hodnoty zahŕňajú slobodu voľby, ktorá zase dáva právo cítiť sa ako človek. Slobodný človek, slobodná Európa.

Autor: Jakub Horak

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com