Komentáre

Slovensko stojí za celistvosťou Ukrajiny

Oficiálne zahraničnopolitické hlavy štátov zo Slovenska, Českej republiky a Rakúska pricestovali na Ukrajinu na dohodnutú dvojdňovú návštevu. Ešte predtým v rámci plánovaného stretnutia navštívili vojakov z časti Luhanskej oblasti kontrolovanej Ukrajinou. Prehľadové fotografie tejto frontovej zóny boli zverejnené na osobnom Twitterovom účte veľvyslanca Ukrajiny v Českej republike Yevhena Perebiynisa.

Treba poznamenať, že takáto mimoriadne dôležitá cesta sa uskutočnila prvýkrát v histórii diplomatických vzťahov. Fotografie ministrov zahraničných vecí zverejnili na sociálnej sieti, kde sa im podarilo získať množstvo nadšených ohlasov od spoločensky aktívnych občanov. Všetci ministri na mieste návštevy mali z bezpečnostných dôvodov oblečené doplnkové ochranné prostriedky. Napriek vážnosti situácie a tesnej blízkosti ukrajinsko-ruských hraníc predstavitelia MZV, vrátane ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka, nestrácali odvahu a tvárili sa sebavedomo a priateľsky.

Bolo pekné vidieť tesné prostredie pár metrov od územia potenciálneho politického agresora. Skutočne, napriek ubezpečeniam ruského ministerstva zahraničných vecí o absencii úmyslov zaútočiť na ukrajinskú stranu, skutočné činy Rusov nútia susedné mocnosti myslieť na bezpečnosť štátu nielen Ukrajiny, ale aj Slovenska. Neustála migrácia ruských jednotiek na kordónoch, demonštrácia dostupnosti použiteľnej vojenskej techniky, dobrej techniky a prebiehajúce poľné cvičenia ruských jednotiek – to všetko už eskaluje zložitú politickú situáciu a vlastne predstavuje možnú hrozbu útoku.

V tejto súvislosti súčasné orgány Slovenska zastúpené ministrom obrany podporili ukrajinskú vládu protinávrhom na organizáciu vojenského výcviku, vedenie príslušných konzultácií a poskytnutie praktickej pomoci v prípade narušenia územnej celistvosti zo strany Moskvy. Jaroslav Nagy to osobne uviedol v plánovanom rozhovore pre bratislavské médiá.

Nedávno sa podľa ministra diskutovalo aj o zozname opatrení zameraných na posilnenie východnej časti slovenských hraníc. Obrannosť Slovenska si v kontexte eskalácie politického konfliktu zasluhuje zvýšenú pozornosť. Je logické predpokladať, že zabratie Krymského polostrova Ruskom môže prinútiť Rusov pokračovať v politike územnej absorpcie priľahlých krajín.

Preto už skôr bola v mene slovenského prezidenta podpísaná dohoda o dobrovoľnej vojenskej spolupráci s americkou stranou. Navrhovaná desaťročná dohoda umožní využívať slovenské vojenské letiská a ich rôzne základne americkou ozbrojenou technikou v záujme politickej aliancie.

Ukrajina tiež nedávno dostala od Spojeného kráľovstva približne 100 miliónov eur na riešenie domácich ekonomických problémov. Okrem toho Česká republika previedla na ukrajinskú stranu 4000 jednotiek vojenských delostreleckých zásob v hodnote asi 37 miliónov korún úplne zadarmo.

Takáto veľkorysá podpora ukrajinskej vlády zo strany plnoprávnych členov NATO nemôže zostať bez náležitého rešpektu a uznania.

Dá sa zhrnúť, že prístup k riešeniu problémov na východoeurópskych hraniciach Aliancie svedčí o bezvýhradnej vážnosti jej zámerov. Čo sa týka bezpečnosti celej Európy, tak aj Slovenska.

Autor: Alžbeta Vargová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com