Ekonomika

Riziká sú čoraz vyššie. Guvernér Kažimír vysvetľuje, prečo ECB nezasiahla proti rekordnému rastu cien

Guvrnér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír v piatok zverejnil komentár, v ktorom uvádza, že existuje dlhý zoznam dôvodov, ktoré v rôznej miere a intenzite vplývajú na ceny. Tvrdí, že riziká súvisiace s budúcim vývojom inflácie sú dnes jednoznačne smerom nahor.

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) a svojom štvrtkovom zasadnutí ponechala nastavenie menovej politiky nezmenené. A to aj napriek tomu, že miera inflácie v eurozóne v januári nečakane vzrástla na 5,1 %, čo je historické maximum od začiatku týchto údajov v roku 1997 a vysoko nad 2-% inflačným cieľom ECB.

Prudký nárast cien vo svete pritom už prinútil konať ďalšie centrálne banky. Britská Bank of England (BoE) vo štvrtok oznámila, že zvýši svoju hlavnú sadzbu o 25 bázických bodov na 0,5 %. Očakáva sa, že americká centrálna banka Fed ju bude nasledovať.

Predstavitelia ECB však držia jej sadzby stále na rekordných minimách, vrátane zápornej depozitnej sadzby, ktorú účtuje finančným inštitúciám, keď „zaparkujú“ svoju hotovosť v centrálnej banke cez noc. Hoci sa toto rozhodnutie očakávalo, tlak na ECB, aby sprísnila politiku „v priebehu roka“ stúpa, uviedla Fritzi Köhler-Geibová, hlavná ekonómka nemeckého veriteľa KfW.

Podrobné vysvetlenie dôvodov, prečo tak guernéri ECB vo štvrtok rozhodli napriek rekordne vysokému rastu cien, ktorého sme svedkami na Slovensku, aj v celej eurozóne, nájdete tu.

Guvrnér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír v piatok zverejnil komentár, v ktorom uvádza, že existuje dlhý zoznam dôvodov, ktoré v rôznej miere a intenzite vplývajú na ceny: silné oživenie vyspelých ekonomík po kríze, nedostatok surovín a komponentov najmä kvôli pandémii, rekordné ceny energií, fiškálna politika, uvoľnená menová politika, mzdové tlaky, a podobne.

„Rýchly rast cien vo svete sa prelieva na Slovensko. Vývoj svetových cien energií a potravín je suverénne hlavnou príčinou zrýchlenia inflácie u nás. Tlaky na ceny z domácej ekonomiky sú pomerne slabé. Rýchlo rastúce ceny zatiaľ len veľmi mierne tlačia na rast platov a tie zase zvyčajne len slabo vplývajú na celkový cenový vývoj,” deklaruje v stanovisku.

Guvernér zároveň zdôrazňuje niekoľko bodov ohľadom aktuálnej ekonomickej situácie:

  • Očakáva, že inflácia v eurozóne ostane na vyšších úrovniach dlhšie, než v ECB čakali
  • Riziká súvisiace s budúcim vývojom inflácie sú dnes jednoznačne smerom nahor
  • To, že v ECB napriek prekvapeniu, ktoré priniesli decembrové a januárové inflačné čísla, nepristúpili k sprísňovaniu, neznamená, že bude otáľať s reakciou
  • V marci budú v ECB múdrejší, budú mať viac údajov, vedieť viac o tom, ako sa vyvíja ekonomika, trh práce a ako sa rast cien pretavuje do platov. Rovnako budú vedieť, či sa geopolitické riziká zmiernia, alebo nie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com