Ekonomika

Na Slovensku končí ďalší dodávateľ zemného plynu, zákazníkov preberie SPP

Dodávateľ zemného plynu, spoločnosť Greenlogy, k 31. januáru vo vzťahu k svojim zmluvným odberateľom stratila spôsobilosť dodávať plyn. 

Dotknutým odberateľom bude v zmysle zákona o energetike a prevádzkového poriadku SPP – distribúcia dočasnezabezpečovať dodávku plynu zákonný dodávateľ poslednej inštancie, spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel. Informoval o tom manažér externej komunikácie SPP – distribúcia Milan Vanga.

Od 1. februára 2022 tak pre dotknutých 112 odberných miest dôjde k uplatneniu „inštitútu dodávateľa poslednej inštancie“ v zmysle príslušných ustanovení zákona o energetike a prevádzkového poriadku SPP – distribúcia.

Vanga priblížil, že uplatnenie inštitútu dodávateľa poslednej inštancie znamená, že po dobu najviac troch mesiacov, počnúc 1. februárom 2022, bude dodávateľom plynu pre dotknutých odberateľov dodávateľ poslednej inštancie, čo je podľa platnej legislatívy spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel. „Lehota troch mesiacov poskytuje dotknutým odberateľom dostatok času na uzatvorenie zmluvy o dodávke zemného plynu s dodávateľom podľa ich slobodného výberu. V prípade, že odberateľ v stanovenej lehote neuzatvorí zmluvu o dodávke so žiadnym dodávateľom, dodávka plynu do jeho odberného miesta bude ukončená,“ skonštatoval.

Zároveň upozornil, že ak dodávateľ stratí voči svojim zmluvným odberateľom spôsobilosť plniť predmet zmluvy o dodávke plynu, respektíve zmluvy o združenej dodávke plynu, tieto zanikajú dňom straty spôsobilosti dodávateľa dodávať plyn. Dotknutí odberatelia plynu sú podľa jeho slov povinní uhradiť cenu za dodávku plynu spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel ako dodávateľovi poslednej inštancie.

Zdroj: https://www.cas.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com