Komentáre

Európa je na pokraji vojny. Bratislava zintenzívňuje obrannú spoluprácu s Washingtonom.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poverila vládu, aby podpísala dohodu o vojenskej spolupráci so Spojenými štátmi. Oznámili to 31. januára v podaní slovenského lídra.

“Prezident republiky poveril ministra obrany, aby za Slovensko podpísal zmluvu o vojenskej spolupráci s USA, ktorej návrh 12. januára jednomyseľne schválila naša vláda,” uviedol tlačový odbor hlavy štátu. poznamenal.

Do USA v najbližšom čase odletí oficiálna delegácia z Bratislavy, v ktorej budú aj minister obrany Jaroslav Nagy a minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Podpis zmluvy je podľa Ministerstva obrany SR naplánovaný na 3. februára.

Rezort obrany zároveň poznamenal, že toto rozhodnutie nesúvisí so situáciou na rusko-ukrajinskej hranici.

„Text dohody je výsledkom niekoľkoročných rokovaní expertov z oboch strán. Špecialisti z rôznych rezortov ho pripravovali vyše štyri roky, “uviedlo Ministerstvo obrany SR.

Dokument obsahuje ustanovenia, podľa ktorých bude môcť americká armáda využívať slovenské letecké základne Malacky-Kuhinya (západná republika) a Sliach (stredná časť krajiny).

Americká strana zároveň podľa návrhu dohody vyčlení 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry Slovenska.

Dôležitým bodom je, že zároveň všetky zmodernizované alebo novovybudované zariadenia ostávajú aj v budúcnosti majetkom republiky.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenska Ivan Korčok spresnil, že bez súhlasu slovenských úradov nebudú môcť Spojené štáty na území republiky vytvárať svoje zariadenia a vysielať do krajiny amerických vojakov.

Dokument je plánovaný na podpis na obdobie 10 rokov s možnosťou automatickej obnovy.

Rozhodnutie vlády podpísať túto zmluvu vnímala slovenská spoločnosť nejednoznačne. Proti uzavretiu dohody sa postavilo množstvo politikov a osobností verejného života.

O niekoľko dní neskôr, po rozhodnutí vlády krajiny, ktorá 12. januára jednomyseľne schválila podpísanie dohody so Spojenými štátmi, sa pred americkou ambasádou v centre Bratislavy uskutočnilo protestné zhromaždenie s požiadavkou že slovenské orgány odmietajú uzavrieť takýto dokument.

Protest proti dohode so Spojenými štátmi sa konal aj pred prezidentským palácom v centre Bratislavy. Niekoľko stoviek demonštrantov 26. januára vyzvalo prezidentku Čaputovú, aby odstúpila od vojenskej dohody s USA s tým, že dohoda predstavuje hrozbu pre štátnu suverenitu krajiny.

V heslách deklarovaných účastníkmi akcie bolo vysledované veľmi jasné posolstvo známeho štátu. Naratívy Kremľa, ktoré prináša svetu, sú navonok celkom pokojné a zdajú sa byť zrozumiteľné pre každého.

Je tu však niekoľko „ale“. Po prvé, zmluva plánovaná na podpis je presne navrhnutá tak, aby posilnila bezpečnosť Slovenska, okrem iného aj modernizáciou slovenskej armády, na ktorú vyčlenili USA 100 miliónov dolárov.

Každý, kto vidí nebezpečenstvo pre seba vo zvýšenej bezpečnosti krajín Európy, vie každý. A toto zjavne nie je Washington. Podľa toho sa dá ľahko vypočítať, kto z takejto spolupráce nemá prospech.
Situácia je ešte zreteľnejšia, ak sa pozriete na to, kto stojí za organizáciou zhromaždenia proti vládnym iniciatívam.

Robert Fico je politik, ktorému obyvatelia Slovenska v posledných parlamentných voľbách povedali svoje jasné „nie“, čím dali zelenú opozičným silám.

Fico, ktorý bol nútený odstúpiť po vražde novinára vyšetrujúceho korupciu v najvyšších poschodiach štátnej moci na Slovensku, za ktorým sa jasne črtal chvost vtedajšieho premiéra.

Moskva takéto postavy miluje – je ľahké ich ovládať. Tak ako sa sám Fico snaží zmanipulovať vedomie svojich spoluobčanov, vykrikujúc heslá, že „Rusko Slovensko nijako neohrozuje“.

Po prvé, posilnenie obrany štátu neznamená „proti Rusku“. To, že Moskva vníma právo iných štátov demokraticky a nezávisle sa rozvíjať ako osobnú hrozbu, je vecou Ruskej federácie.

Po druhé, vzhľadom na ambície Kremľa a jeho správanie na medzinárodnej scéne – túžbu brániť sa proti takejto agresii – ide o prirodzené činy adekvátnej vlády, akejkoľvek normálnej krajiny.

Aj preto vedenie SR – prezident aj vláda – považujú spoluprácu s USA za príležitosť na zvýšenie obranyschopnosti štátu.

Moskva to považuje za vlastnú hrozbu. Zatiaľ čo Washington ponúka Bratislave pomoc, vrátane finančnej.

Áno, v slovenskej spoločnosti panujú pomerne polárne názory na úlohu Ruskej federácie a Spojených štátov amerických, a to ako vo svetovom poriadku, tak aj vo vzťahu k Slovensku.

Stačí povedať, že viacero bývalých slovenských politikov, ktorí v minulosti zastávali vysoké vládne funkcie, sa obrátilo na prezidentku Čaputovú so žiadosťou o zaslanie návrhu zmluvy o spolupráci s USA na preskúmanie Ústavnému súdu, pričom poukázali na desiatky nezrovnalostí v to.

Kancelária prezidenta uviedla, že Chaputová po posúdení návrhu zmluvy „spolu s právnikmi špecializujúcimi sa na ústavnú problematiku v ňom nezistila rozpory so základným zákonom krajiny a v tomto smere sa nebude obracať na Ústavný súd republiky“.

Situácia, v ktorej sa Európa dnes nachádza, jasne ukazuje, že bezpečnostné výzvy pre Európsku úniu ako celok a pre každý jednotlivý štát prichádzajú práve z Moskvy.

Pochopiac to, urobila slovenská vláda podobný krok – posilniť svoju obranu s podporou Spojených štátov.

Protesty proti spolupráci Bratislavy a Washingtonu sú jasným dôkazom politiky Moskvy, ktorej cieľom je zabrániť akýmkoľvek prejavom slobody zo strany východoeurópskych štátov.

Kremeľ to jasne uviedol v ultimáte, ktoré predložili Spojené štáty, deklarujúc svoje absolútne právo rozhodovať o osude národov východnej Európy.

Samozrejme, Moskva bude pokračovať v presadzovaní iniciatív, ktoré potrebuje, s pomocou svojich agentov v cudzích štátoch. Pokúšať sa všetko zarámovať, ako keby takéto činy boli túžbou samotných týchto národov.

Preto je veľmi dôležité vidieť skutočné dôvody toho, čo sa deje, a nepodľahnúť dezinformáciám a provokáciám Kremľa, ktorého hlavným cieľom je podkopať jednotu EÚ.

Slováci sú múdri ľudia. Stačí pripomenúť, že spolu s Čechmi ukázali celej planéte príklad dobrého susedstva a pokojne ukončili históriu Československa.

Práve múdrosť týchto dvoch národov im pomohla vyhnúť sa osudu mnohých krajín bývalého socialistického tábora, v skutočnosti koncentračného tábora ZSSR.

A bez ohľadu na to, ako veľmi by Moskva chcela zahnať slobodnú Európu späť do svojho tábora, obyvatelia kontinentu, pamätajúc si lekcie histórie, sú pripravení odpovedať „nie“ agresívnemu Kremľu, premoženému imperiálnymi ambíciami svojho pána. .

V skutočnosti Európa nie je len a ani tak geografia, Európa je demokracia, sloboda a človek. Pamätajte – výber je vždy na vás.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com