Kultúra

Po obvineniach týkajúcich sa televíznej šou sa v Amsterdame konal protest #MeToo

Stovky ľudí protestovali v sobotu v holandskom Amsterdame na demonštrácii v rámci hnutia #MeToo, ktorú vyvolali obvinenia z neprístojného sexuálneho správania, súvisiace s populárnym talentovým súťažným programom v holandskej televízii.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Demonštráciu na amsterdamskom námestí Museumplein zorganizovali po správach o sexuálnom zneužívaní, ktoré malo širokú škálu podôb – od odkazov v aplikácii WhatsApp až po obvinenia zo znásilnenia. Týkajú sa speváckej súťaže The Voice of Holland (Hlas Holandska). Vytvoril ju holandský televízny producent John de Mol a úspech má v mnohých krajinách sveta.

Populárny program prestali v Holandsku pred dvoma týždňami vysielať, keď ženy obvinili dvoch porotcov súťaže, ktorí sa objavovali v šou v posledných rokoch, a tiež jej klaviristu a frontmana kapely z neprístojného a nežiaduceho sexuálneho správania.

Odstúpil

Dvaja kouči, populárni holandskí umelci, odmietli obvinenia, že sa dopustili protiprávneho správania. Vedúci hudobnej skupiny sa ospravedlnil a z programu odstúpil.

Hoci na polícii podalo trestné oznámenie mnoho žien, prokuratúra ešte neoznámila, či niekoho obviní.

Škandál viedol v Holandsku k výzvam, aby kompetentné úrady urobili viac pre zlepšenie bezpečia žien na pracoviskách.

Odborová organizácia FNV tento týždeň vyhlásila, že „od vzniku hnutia #MeToo prešlo takmer päť rokov, ale v riešení sexuálneho nátlaku a vydierania na pracoviskách sa toho urobilo šokujúco málo“. Zároveň FNV vyzvala vládu, aby sprísnila príslušné zákony.

Podpredsedníčka FNV Kitty Jongová povedala, že obvinenia týkajúce sa „Hlasu Holandska“ jasne ukazujú, „že ženy na nechránených pracovných miestach majú príliš málo možností riešiť sexuálne zneužívanie“.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com