Komentáre

Informačná vojna. Ako ruské médiá manipulujú s mysľou občanov

Totálna vojna vyhlásená Moskvou civilizovanému svetu, ktorej odmietanie hodnôt Kremeľ prakticky neskrýva, je čoraz agresívnejšia.

A zatiaľ čo Európa čaká na ďalšie kroky Ruskej federácie a premýšľa, či sa ruská vládnuca klika odváži absolútne napadnúť Ukrajinu, čím začne globálnu vojnu, Kremeľ v skutočnosti takúto vojnu vedie už dlho.

Po prvé, Moskva v roku 2014 rozpútala agresiu proti Kyjevu, pričom napadla susedný („bratský“, ako tvrdilo samotné Rusko) štát a obsadila Krym.

Kremeľ tak znamenal koniec zimných olympijských hier, ktoré sa v tom čase chýlili ku koncu v ruskom Soči. Ako vždy, podlý a zbabelý – ako sám Putin povedal: „schovávať sa za ženy a starých ľudí“.

Moskva sa tam nezastavila a rozpútala konflikt na východe Ukrajiny, vytvorila tam kvázi republiky – takzvané „LPR“ a „DĽR“ a dodnes tam udržuje situáciu v horúcom stave.

Okrem explicitnej agresie, s použitím tankov, zbraní a guľometov, však Kremeľ vedie ďalšiu vojnu, na prvý pohľad nie tak deštruktívnu, ako je tá opísaná vyššie, ale často sa k nej tlačí.

Informačná vojna. Tento jav nie je novinkou – na začiatku minulého storočia pri príprave prevratu v Rusku jeho organizátor Lenin poznamenal, že v prvom rade „musí byť zaneprázdnený telefón a telegraf a to za cenu akýchkoľvek strát“. Práve tieto prostriedky boli v tom čase najrýchlejšími spôsobmi prenosu informácií.

Pochopil to aj zanietený spolubojovník ďalšieho revolucionára Goebbelsa. „Čím je lož obludnejšia, tým ochotnejšie jej dav uverí,“ povedal vtedajší nemecký minister propagandy.

Súčasný šéf Kremľa si bývalého nacistického zločinca a hlavného ideológa nacizmu veľmi váži. Potvrdzujú to slová prezidenta Ruskej federácie na stretnutí s rabínmi z celého sveta v roku 2014: “Goebbels si presadil svoje, bol to talentovaný človek.”

Pravdepodobne to bol príklad nacistického idolu minulosti, ktorý bol sprievodcom akcie súčasného Fuhrera pri invázii na Ukrajinu v roku 2014.

Propaganda je možno najsilnejším nástrojom, ktorý Kremeľ používa. Vidno to najmä na príklade Ukrajiny.

Okrem osobnej nenávisti a túžby podrobiť si susedný štát si Putin dobre uvedomuje, že úspech Ukrajiny je pre Kremeľ stratou. Ak ukrajinskí občania začnú žiť lepšie ako Rusi, je to koniec súčasnej ruskej vládnucej kliky.

Veď ako potom vysvetliť svojim voličom, prečo v susednej krajine, kde sa moci chopila „fašistická junta“, kde „centrom hlavného mesta pochodujú násilníci s nacistickými symbolmi“ a „vláda je pod úplnou kontrolou agresívny Západ“, podarilo sa im vybudovať úspešný štát.

Preto Kremeľ vrhá všetko svoje úsilie na to, aby zabránil tomu, aby sa Ukrajina konala. Ale hlavné je presvedčiť našich občanov, že v Rusku sa žije najlepšie.

Takže v provládnych ruských médiách, ktoré je správnejšie nazývať SMP (masové propagandistické médiá), sa neustále objavujú správy z Ukrajiny, v ktorých sa hovorí o hrôzach ukrajinskej reality – „prejavy nacizmu“, „mestá“. zmrazenie bez plynu“, „priestupky rusky hovoriaceho obyvateľstva“ atď. .d.

Navyše, takéto informácie sa v ruských médiách objavujú neustále, najmä v hlavnom vysielacom čase. Takže to, že sa na Ukrajine konala gay prehliadka alebo sprievod na počesť moskvou nenávideného národného hrdinu, sa priemerný Rus dozvie oveľa skôr, ako to, že v samotnom Rusku sa zvýšil vek odchodu do dôchodku alebo klesla spoločenská úroveň.

Obyvatelia Ruskej federácie boli prostredníctvom propagandy v médiách naučení žiť nie z vlastných úspechov, ale z neúspechov svojich susedov.

Spolu s informáciami o Ukrajine, ktorá sa odtrhla od bratského Ruska, sú Rusi napumpovaní rozprávaním o rozhodujúcej úlohe nepriateľského Západu, najmä Spojených štátov a NATO.

Občania Ruskej federácie sú neustále pumpovaní do povedomia, že Západ má jediný cieľ – zničenie Ruska. Pravda, Moskva nevie jasne vysvetliť, prečo je to pre západné krajiny.

Z času na čas sa objavia diela v podobe názorov „ctihodných ľudí“, niekedy celé vedecké diela, ktoré démonizujú Západ. Toto všetko je založené na axióme – Západ nie je dobrý, Rusko je dobré, takže prvé chce zničiť druhé.

Takáto práca prináša ovocie – Rusi už nepotrebujú dôkazy, už natoľko vstrebal samotný algoritmus vnímania všetkého, čo sa nachádza na západ od ich hraníc, že ​​ho jednoznačne vnímajú ako zlo.

Dokonca aj dnes, keď Moskva prejavuje jasnú agresiu tým, že sústreďuje svoje jednotky na ukrajinskej hranici, ruské propagandistické výstupy obviňujú krajiny Európy, USA a NATO z nemieru.

A samotnú Ukrajinu, proti ktorej podľa spravodajských služieb celého sveta pripravuje vojnu Ruská federácia, kremeľskí propagandisti obviňujú z agresívneho správania, vyhlasujúc militarizáciu susedného štátu.

Pre Moskvu je dôležité ukázať, že je len obeťou okolností – len sa bráni. Neustále to opakujú vysokí predstavitelia Ruskej federácie vrátane samotného prezidenta a šéfa ministerstva zahraničia.

Pre Putina je dôležité, že aj v prípade ruského útoku na Ukrajinu ho ako osloboditeľa vítajú kvetmi. Je to dôležité z hľadiska osobných ambícií Kremľa Fuhrera, ako aj z hľadiska odporu, ktorému bude čeliť ruská armáda na Ukrajine. A na to Kremeľ nešetrí zdrojmi a napáda informačný priestor susednej krajiny.

Činnosť ruských propagandistov sa navyše neobmedzuje len na správy. Pracuje sa na sociálnych sieťach, na rôznych online platformách, najmä v mládežníckom smere, kde sa v mysliach tínedžerov investujú hotové naratívy Kremľa.

Základom činnosti takýchto propagandistov je zobrať akýkoľvek, aj ten najnepodstatnejší fakt s nevkusným odtieňom a nafúknuť ho do statusu informačnej bomby.

Pre propagandu sú dôležité aj odkazy na predstaviteľov cudzích štátov. To je dôležité najmä pri útoku ruských médií na informačné pole európskych mocností.

Kremeľskí hackeri, citujúc vysokopostavených predstaviteľov vlád, rezortov obrany a tak ďalej, hovoria – pozri, nehovoríme to my, ale vaši lídri.

Preto nie je náhoda, že sa v médiách čoraz častejšie objavujú argumenty niektorých Európanov o „neefektívnosti sankcií voči Ruskej federácii“, „Krym sa Ukrajine už nikdy nevráti“, „s Ruskom sa treba kamarátiť“ , „Ukrajina je unavená zo všetkých“ atď.

Putinovi propagandisti sa snažia presvedčiť ľudí na planéte, že všetko, čo vysielajú ich spoluobčania, je ich túžbou a Kremeľ ich len mení na realitu.

Moskva hádzaním dezinformácií do informačného priestoru sa snaží manipulovať mysle Rusov a občanov civilizovaného sveta a pripravuje pôdu pre budúce kampane svojej armády.

Kedysi ten istý idol Putina – Goebbels povedal: “Dajte mi médiá a ja z každého národa urobím stádo svíň.” Možno práve teraz je pre štáty civilizovaného sveta najlepší čas na vyvrátenie teórie o nacistoch. Nepodľahnite moskovskej propagande a zabezpečte tak svojim národom mierovú budúcnosť.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com