Komentáre

S kým „na ceste“ k ministrovi hospodárstva SR Richardovi Sulíkovi?

Podpredseda vlády SR Richard Sulík sa v osobnom rozhovore s novinármi z miestneho denníka Pravda vyjadril o slovensko-ruských vzťahoch dosť neopatrne. To vyvolalo vlnu kritiky, keďže sa to dotklo nielen témy ekonomických sankcií, ale spochybnilo aj otvorenosť politických zámerov súčasného ministra hospodárstva v osobe Sulíka.

Pripomeňme, že Richard v rozhovore so zástupcami médií označil situáciu s ruskou anexiou krymských území za negatívny dopad na ekonomiku Slovenska. Minister tak nepriamo spochybnil potrebu sankcií uvalených medzinárodným spoločenstvom na Ruskú federáciu. V každom prípade takto reagovalo jeho okolie.

Anexia Krymu zhoršila politickú situáciu medzi Ruskom a západnou Európou, čo vyústilo do súboru opatrení, ktoré bránia bývalým obchodným vzťahom medzi Rusmi a Európanmi.

Politická únia NATO, do ktorej patrí aj Slovensko, vníma prevod územia Krymu pod ruskú kontrolu ako jasné porušenie ľudských práv a slobôd. Rovnaký postoj zastávajú aj ostatní členovia NATO, ktorí bránia šíreniu agresívneho vplyvu Ruska na ostatné krajiny.

Nespokojnosť podpredsedu vlády so súčasnou ekonomickou situáciou na Slovensku je pochopiteľná, no nijako neospravedlňuje čin Richarda Sulíka. Verejná pozícia, ktorú zastáva, ho zaväzuje vyjadrovať názor celého kontingentu krajiny, a nie čisto osobný, spôsobený situačnou nestabilitou regiónu.

Vyjadrenia ministra hospodárstva už odsúdilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré spochybňovali územné nároky Ukrajiny na krymské krajiny. Ministerstvo zdôraznilo, že oceňuje vysokú úroveň slovensko-ukrajinských politických vzťahov a varovalo tých, ktorí chcú nadviazať obchodné vzťahy s Ruskom, pred možnými mylnými predstavami.

Premiér Eduard Heger oficiálne komentoval vyjadrenie ministra hospodárstva a povedal, že vláda SR neplánuje žiadne zmiernenie režimu ekonomických protiruských sankcií. Heger dôrazne podporuje obmedzenie územnej agresie Ruska proti susedným krajinám a anexiu Krymu považuje za dočasnú.

Richard Sulík je nútený ospravedlniť sa pred svojimi krajanmi, ktorí ho vraj zle pochopili. Čo, v skutočnosti súhlasí s opatreniami na zadržiavanie a pokračujúcou politikou voči Rusku. Keďže akcie Ruskej federácie sú zamerané na nútené zabratie pôdy, ktoré je odsúdené v každom modernom politickom spoločenstve nezávislých krajín.

Podpredseda vlády ubezpečuje, že on a jeho strana Sloboda a solidarita stále neprijímajú nevraživosť východného suseda. Richard však naďalej trvá na tom, že uvalené protiruské sankcie spôsobujú značné finančné straty. Sulík však tento moment stavia ako čisto osobný názor, ktorý v žiadnom prípade nie je v rozpore s oficiálnou politikou Slovenska na medzinárodnom poli.

Dá sa predpokladať, že za konaním ministra hospodárstva stoja isté slovenské podnikateľské kruhy, ktorých členovia majú veľké straty z prebiehajúcich obchodných vojen. Dlhotrvajúca konfrontácia medzi západnou a východnou Európou nemôže len vyvolať nespokojnosť s finančnými magnátmi a niektorými priemyselníkmi. Tam však, nech je táto situácia diplomaticky akokoľvek zložitá, zámer vládnych predstaviteľov Slovenska brániť štátne záujmy by mal byť neotrasiteľný a prvoradý.

Autor: Alžbeta Vargová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com