Komentáre

“Nord Stream-2”. Trójsky kôň Kremľa v rámci EÚ

V centre pozornosti celého sveta je situácia na ukrajinsko-ruskej hranici, kde Moskva sústredila vyše stotisíc svojich vojakov a situáciu naďalej eskaluje.

A kým Európa žije v očakávaní vojenského konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou, Putin naďalej eskaluje situáciu na inom fronte – energetickom.

V zásade nejde o žiadnu novinku – ropu a plyn Moskva vždy používala ako nátlakovú páku na Európu a súčasný vlastník Kremľa v tejto stratégii úspešne pokračuje.

Pravda, oficiálny postoj Bruselu je celkom jasný – EÚ chce opustiť ruský plyn, respektíve zemný plyn vo všeobecnosti. S podobnou iniciatívou prišla v polovici decembra aj Európska komisia.

Je jasné, že odstúpenie Európy od plynu znamená pre Moskvu stratu významnej páky vplyvu na ňu. Kremeľ preto urobí všetko pre to, aby tomu zabránil.

Pre Putina je dôležité udržať EÚ na háku, a ak je to možné, vniesť do tejto únie nezhody. A práve energetická otázka k tomu veľmi dobre prispieva.

Moskva preto tak usilovne láka stále viac nových účastníkov, aby podpísali dlhodobé zmluvy na dodávky plynu s Gazpromom.

A presne za týmto účelom sa Kremeľ tak horlivo snaží priblížiť spustenie svojho, možno najodpornejšieho projektu Nord Stream 2.

Moskva, ktorá celému svetu sebavedome vyhlási, že tento ropovod je výlučne ekonomický projekt, naň míňa šialené peniaze.

Ale ak skôr, bolo to asi 15-30 rokov jeho návratnosti, dnes odborníci čoraz viac hovoria, že Severny Search-2 je nerentabilný a nikdy sa nezaplatí. Fakt je zrejmý – ide len o zbraň Kremľa proti EÚ.

Svet vstúpil do nového roka, no problémy s energetickou závislosťou nezmizli. Európa je stále v neistej pozícii: cena plynu je nestabilná a jeho zásoby prakticky neexistujú.

Tieto fakty, znásobené nárastom vojenskej agresie Kremľa na východných hraniciach Starého sveta, vykresľujú pre Európu dosť pochmúrny obraz.

Moskva, ktorá sa snaží dokončiť to, čo začala, a stále spustiť Nord Stream 2, len zvýši svoj tlak na Európsku úniu a bude to robiť, ako vždy, v zastúpení.

Povyšovaním svojich sympatizantov do vedúcich úloh v krajinách EÚ vytvára Kremeľ takzvaný kruh milovníkov Putina, pripravených podporovať akúkoľvek, aj tú najšialenejšiu, iniciatívu Moskvy.

Dnes Ruská federácia tlačí na európske krajiny, straší ich energetickým kolapsom a ukazuje, aké je ziskové byť priateľmi s Kremľom. A rozvíjaním vzťahov s Moskvou takíto členovia EÚ, aj keď nevedome, hrajú sami proti sebe, čím vytvárajú nestabilitu v európskom domove.

Posledným krokom Kremľa, ktorý vlastne uzavrie pascu na myši pre Európu, bude certifikácia a uvedenie do prevádzky Nord Stream 2, čo je v skutočnosti táto pasca na myši.

Zdá sa, že EÚ to chápe čoraz jasnejšie, a preto koná čoraz opatrnejšie. Áno, a udalosti okolo certifikácie majú dobrý trend.

Nemecký regulátor, ktorý uvažuje o certifikácii Nord Stream 2, zmení od 1. marca 2022 svoje vedenie. Novým prezidentom Federálnej sieťovej agentúry v Bonne bude podľa správ nemeckých médií Klaus Müller zastupujúci Stranu zelených, ktorá je veľmi kritická voči ruskému plynovodu.

Aj slová ministra hospodárstva, vicekancelára Nemecka Roberta Habeka, ktorý v rozhovore pre Spiegel povedal, že ak nebude sprevádzkovaný škandalózny ruský plynovod, Nemecko nezaplatí Ruskej federácii odškodné za projekt. , možno považovať za významné.

“Ak má byť certifikácia obnovená, bude musieť rozhodnúť, či sú splnené podmienky na schválenie podľa nemeckých a európskych predpisov. A ak to tak nie je, potom nie je splatná žiadna kompenzácia, “povedal Khabek.

Takéto vyhlásenie nemeckého ministra môže naznačovať, že Európa už diskutuje o ukončení implementácie SP-2, ako aj o spôsoboch, ako sa vyhnúť zbytočným nákladom.

Ďalšou zaujímavosťou je, že do procesu certifikácie ruského ropovodu sa zapojí Ukrajina, ktorá vyhovie žiadosti oficiálne podanej Kyjevom na jeseň 2021.

„Bolo rozhodnuté, že Ukrajina bude pozvaná na certifikáciu Nord Stream 2, keď sa tento problém dostane do Európskej komisie. Toto je oficiálne stanovisko, za ktoré vďačím našim partnerom,“ povedal minister energetiky Ukrajiny Galuščenko.

„SP-2“ je však pákou vplyvu nielen pre Moskvu, ale aj nástrojom západného tlaku na samotnú Ruskú federáciu v konflikte o Ukrajinu. Uviedol to Anthony Blinken na spoločnej tlačovej konferencii so šéfkou nemeckého ministerstva zahraničia Annalenou Berbockovou 20. januára v Berlíne.

„Treba poznamenať, že plyn netečie cez plynovod Nord Stream 2. To znamená, že plynovod je pákou vplyvu pre Nemecko, pre Spojené štáty a našich spojencov, a nie pre Rusko,“ vyjadril sa minister zahraničných vecí USA a vyjadril presvedčenie, že Moskva túto skutočnosť berie do úvahy pri hodnotení svojich ďalších krokov.

Blinken uviedol, že on a nemecký minister zahraničných vecí sa dohodli, že “budú proti ruskému využívaniu energetických zdrojov ako zbrane”, pričom poznamenal, že Spojené štáty zvažujú všetky možné možnosti ruských krokov proti Ukrajine a o reakcii na ne diskutujú s partnermi.

Annalena Burbock za seba zdôraznila, že Berlín úzko koordinuje svoje kroky so Spojenými štátmi a ďalšími krajinami EÚ v otázke sankcií, pričom uviedla, že v prípade ďalšej eskalácie na rusko-ukrajinskej hranici budú všetky opatrenia týkajúce sa Nord Streamu 2 sa bude brať do úvahy.

Pozícia je jasná a celkom jasná. Zostáva dosiahnuť jednotu v rámci samotnej EÚ s pochopením, že Nord Stream 2 je trójskym koňom Kremľa v rámci spoločenstva európskych mocností. “Dar” z Moskvy, určený na rozdelenie tohto zväzku.

Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Sulík, zrejme v snahe získať sympatie Moskvy, nedávno povedal, že sankcie voči Ruskej federácii nie sú účinné a krajiny by podľa jeho slov „mali medzi sebou obchodovať“.

„Sankcie spôsobujú len škody a Rusi aj tak Krym nevrátia. Musíme sa pozerať dopredu a budovať vzťahy,“ povedal Sulík.

Na takéto slová člena jeho kabinetu musel odpovedať predseda slovenskej vlády Eduard Geger, ktorý v komentári k miestnej publikácii jasne vyjadril postoj Bratislavy.

„Slovenská republika sa za vlády Roberta Fica pridala k štátom, ktoré odsúdili anexiu Krymu a uvalili sankcie na Ruskú federáciu. Toto je oficiálna zahraničnopolitická línia SR, na ktorej sa nič nezmenilo,” zdôraznil Geger.

Sám Sulík povedal, že je to jeho osobný postoj. A toto je „pozícia“, ktorú Kremeľ dnes potrebuje. Dokázať a ukázať celej Európe – uvidíte, aké je to nepríjemné bez Moskvy. A je veľmi dôležité, čo na to hovorí minister členského štátu EÚ

Možno keď si politici uvedomia skutočný stav vecí, ich činy budú rozhodnejšie a ich slová zodpovednejšie. Koniec koncov, dnes Európa viac ako kedykoľvek predtým potrebuje konsolidáciu a jednotu, aby vybudovala mierovú budúcnosť pre celý kontinent a celý svet.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com