Svet

Cyprus žiada od ďalších členov EÚ solidaritu po príchode tisícov migrantov

Organizované skupiny prevádzačov inkasujú podľa cyperského ministra vnútra 300–500 eur za to, že migrantov prevedú zo severu na juh Cypru.

Cyprus žiada ďalšie členské štáty Európskej únie o prijatie migrantov z preplnených registračných táborov v tejto stredomorskej ostrovnej krajine. Len v októbri a novembri tam prišlo 4000 migrantov, uviedol v utorok v štátnom rozhlase cyperský minister vnútra Nikos Nuris. Informovala o tom agentúra DPA.

Cyperská republika eviduje podľa správy od začiatku roka príchod 12 000 migrantov, a to prevažne z tureckou armádou obsadeného severu ostrova. V pomere k počtu obyvateľov bolo podľa štatistík EÚ v roku 2020 podaných najviac žiadostí o azyl práve na Cypre, pripomína DPA.

Organizované skupiny prevádzačov inkasujú podľa cyperského ministra vnútra 300–500 eur za to, že migrantov prevedú zo severu na juh Cypru. Nuris v tejto súvislosti žiadal, aby iné štáty EÚ prevzali migrantov z jeho ostrova.

„Pápež František pri svojej nedávnej návšteve Cypru ukázal Európskej únii, čo znamená solidarita,“ povedal Nuris. Vatikán totiž počas pápežovej cesty začiatkom decembra prijal približne 50 migrantov z cyperských registračných táborov.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com