Ekonomika

Siahneme hlbšie do peňaženky: Rast cien bude podľa Národnej banky Slovenska pokračovať a silnieť, kedy spomalí?

Rast cien bude podľa Národnej banky Slovenska pokračovať a silnieť. Ako ďalej na utorkovej tlačovej konferencii informoval guvernér centrálnej banky Peter Kažimír, rast cien by mal vyvrcholiť v najbližších mesiacoch, a to niekde okolo úrovne siedmich percent.

Hlavným dôvodom sú podľa neho regulované ceny energií. Koncom budúceho roka by rast cien mal spomaľovať niekde k štyrom percentám. Priemerná inflácia by mala v budúcom roku dosiahnuť zhruba 6 %, v tomto roku by mala dosiahnuť hodnotu blízko troch percent.

V roku 2023 už centrálna banka odhaduje infláciu na úrovni 2,4 % a v roku 2024 by mala podľa nich dosiahnuť 1,9 %. Inflácia podľa Kažimíra zohráva dôležitú úlohu aj z pohľadu nastavenia menovej politiky. Bežných ľudí totiž zaujíma, aké budú mať na svojich úveroch úroky. Niektoré centrálne banky už pristúpili k zvyšovaniu sadzieb a tento trend by mal pokračovať. Z pohľadu Slovenska však Európska centrálna banka podľa Kažimíra nechystá v blízkej budúcnosti zvýšenie sadzieb. „Je pravda, že inflácia je vyššia, no počas budúceho roka by mala klesnúť,“ skonštatoval Kažimír.

Otváranie ekonomiky prinieslo podľa Ódor obrat a opätovne vzrástla zamestnanosť. „Trh práce vyzerá byť zatiaľ odolný,“ dodal viceguvernér Národnej banky Slovenska.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com