Svet

Putin vysmial Západ za bojkot olympiády v Pekingu: Extra štipľavá poznámka o USA

Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok označil západné snahy o bojkot zimných olympijských hier v Číne za neprijateľné a chybné.

Pramenia podľa neho z politických dôvodov, zo snahy Západu obmedziť rozvoj Číny. Diplomatický bojkot hier kvôli porušovaniu ľudských práv v Číne už oznámilo niekoľko krajín, vrátane Spojených štátov. Čína tento krok zo strany USA, Británie, Kanady a Austrálie označila za “politickú pózu”. “Snažia sa spomaliť rozvoj Číny, ale nakoniec sa Čína nevyhnutne stane prvou ekonomikou sveta,” vyhlásil ruský prezident na tlačovej konferencii.

Zdôraznil, že dôvody na bojkot “sú politické a žiadne iné”, ale že šport by mal ľudí spájať. Kto zbavuje šport tejto hodnoty, poškodzuje podľa Putina celé ľudstvo. A bojkoty a sankcie sú podľa neho len prostriedky, ktoré majú súperovi znemožniť povstať z kolien a zdvihnúť hlavu. “Všetci robíme chyby, ale nie všetci ich opakujeme. Ale Spojené štáty šliapu zase na rovnaké hrable,” vyhlásil Putin v pripomienke bojkotov predchádzajúcich hier.

Olympiádu v Moskve v roku 1980 bojkotoval Západ v odpovedi na sovietsku intervenciu v Afganistane a o štyri roky bojkot zopakovali východného bloku v prípade olympiády v Los Angeles. Športovci budú v Pekingu súťažiť od 4. do 20. februára budúceho roku. Väčšina z 90 krajín zúčastňujúcich sa hier sa pre ich diplomatický bojkot nerozhodla. Ochrancovia ľudských práv dlhodobo kritizujú Medzinárodný olympijský výbor za to, že Číne usporiadateľstvo blížiace sa olympiády udelil, aj keď sa stav ľudských práv v tejto krajine od letných olympijských hier v Pekingu v roku 2008 nijako nezlepšil.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com