Komentáre

Burrell o zámeroch Ruskej federácie: musíte dúfať v najlepšie, ale pripraviť sa na najhoršie

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell na svojom blogu uviedol, že kroky Ruskej federácie voči Ukrajine sa blížia k vrcholu. A nastala chvíľa, aby bola tvrdá, jednotná a obmedzila prípadné ďalšie kroky Ruska.

Šéf európskej diplomacie zároveň dodal, že konečné zámery Ruska, ktoré hromadí vojakov pri Ukrajine, sú nejasné a možné sú rôzne scenáre.

„Konečné zámery Ruska sú nejasné, okrem toho, že sa snaží oslabiť Ukrajinu. Môžu sa vyvinúť rôzne scenáre. Ako som povedal v Európskom parlamente v Štrasburgu, musíme dúfať v to najlepšie a pripraviť sa na najhoršie,“ povedal Borrell.

Na zmenu prepočtov ruského vedenia podľa šéfdiplomatu EÚ samotné slová a vyhlásenia nestačia, preto je dôležité, aby sa lídri Európskej únie rozhodli predĺžiť súčasné ekonomické sankcie a varovali, že akýkoľvek krok Ruska proti Ukrajina sa obráti.

Josep Burrell nezanedbal Nord Stream 2. Poznamenal, že Rusko odmieta zvýšiť objem dodávok plynu, aby vyvinulo tlak na európske krajiny.

„Rusko využíva energiu ako nástroj politického tlaku (napríklad v Moldavsku). Presne povedané, Rusko si plní svoje záväzky v oblasti dodávok plynu, no mnohí veria, že jeho odmietnutie zvýšiť export do Európy alebo naplniť zásobníky vo vlastníctve Gazpromu je prostriedkom na vyvíjanie tlaku na EÚ, “napísal Borrell.

Rusko chce podľa neho týmto spôsobom získať licenciu na Nord Stream 2.

Inými slovami, je úplne jasné, že situácia s Ruskom sa vyostruje. A krajiny EÚ chápu, že s tým treba niečo urobiť, kým nebude neskoro. Ruská federácia sa všetkými prostriedkami a metódami snaží zdiskreditovať jednotlivé krajiny Európskej únie aj EÚ ako celok, čo sa nemôže netýkať Slovenska.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com