Komentáre

Spôsob, ako zdiskreditovať Poľsko zmiznutím pohraničníka

V posledných dňoch sa šíria správy o incidente, ktorý sa stal na východnej hranici Poľska. Totiž prišli o vojaka ozbrojených síl. V reakcii na tento prípad bieloruská pohraničná služba oznámila, že mladý muž menom Emil Chečko požiadal o politický azyl v republike. Navyše, miestnym novinárom v Bielorusku sa už podarilo vypočuť pohraničnú stráž, v ktorej povedal, že bol svedkom zabitia dvoch dobrovoľníkov poľskými bezpečnostnými silami, ktorí pomáhali migrantom na hraniciach.

Výbor štátnej hranice Bieloruska zverejnil správu o vojakovi Emilovi Čečkovi, ktorý v krajine požiadal o azyl.

„Včera, 16. decembra o 17:50, bol príslušník poľských ozbrojených síl Čečko Emil, narodený v roku 1996, zastavený blízko bielorusko-poľských hraníc na hraničnom priechode Tushemlya pohraničnej skupiny Grodno bieloruskou pohraničnou strážou v r. hraničný pás,“ uviedlo ministerstvo.

Dodali tiež, že vojak požiadal o azyl „v súvislosti s nesúhlasom s pokračujúcou politikou Poľska v súvislosti s migračnou krízou a praxou neľudského zaobchádzania s utečencami“.

Chechko vo svojom rozhovore povedal, ako opustil poľské hranice.

„Dezertoval som z armády cez ostnatý drôt. Roztrhol som si nohavice a poranil ruku. Prebehol som cez územie nikoho a videl som, že jazdí poľská hliadka. Vyzliekol som si uniformu a bez oblečenia som utekal nahým kruhovým objazdom smerom k Bielorusku.

Emil tiež povedal, že dvakrát videl poľských pohraničníkov zabíjať dobrovoľníkov, ktorí vstúpili do pohraničnej oblasti, aby pomohli migrantom. Podľa neho raz poľský pohraničník „strelil do čela“ jedného z dobrovoľníkov.

Či je to pravda alebo nie, to sotva niekto zistí a neexistujú na to žiadne dôkazy. Ale keď sa pozrieme na situáciu ako celok, boli to utečenci, ktorí prišli z Bieloruska a obrancovia tu – Poľska. Aký zmysel majú Poliaci zabíjať nevinných dobrovoľníkov, ktorí pre nich nepredstavujú žiadnu hrozbu? Hranica bola plná utečencov, ktorí každý deň útočili na územnú celistvosť, no dobrovoľníci by samozrejme zabíjali.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszak zase na twitteri uviedol, že vojak, ktorý opustil svoje miesto na hranici, „mal vážne problémy so zákonom a podal demisiu z armády“. „Nikdy nemal byť poslaný slúžiť na hranici.“

To znamená, že súčasná situácia opäť umožňuje zamyslieť sa nad tým, čo sa dnes deje v našom svete. Najprv týchto utečencov dobieha samotné Bielorusko k hraniciam s Poľskom, potom zo všetkého obviňujú Poľsko. Teraz situácia s týmto vojakom, a nie s poslaným chlapcom? Bielorusko pochopilo, že stráca kontrolu nad dianím a je potrebné pridať do koláča bobuľu. A potom sa Poľsko ukáže ako extrémne a Bielorusko s tým nemá nič spoločné, prijíma aj opustených vojakov.

Ako sa hovorí, všetko, čo sa robí, nie je nadarmo. A túto situáciu nemožno nebrať do úvahy, pretože to zjavne nie je záležitosť Poľska. To a možno nie Bielorusko je tu hlavným pešiakom, môže to byť jednoducho nástroj. Ruská federácia sa stále nevie upokojiť a všemožnými metódami sa snaží všade prejaviť svoju prítomnosť. Je úplne zrejmé, že teraz nie je výnimkou. Bielorusko pod vedením Ruskej federácie chce totiž svojím konaním zdiskreditovať Poľsko, a tým aj EÚ. Ale prirodzene, nerobiť takéto špinavosti vlastnými rukami, to si ľudia pomyslia, ale čo má Ruská federácia spoločné s útekom poľského vojaka do Bieloruska a obviňovaním svojej krajiny zo všetkých hriechov? Takže sa treba nad tým zamyslieť.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com