Komentáre

Jeden slovenský zástupca hovoril o svojich zásluhách

Súčasný slovenský premiér Eduard Heger je presvedčený, že zaradenie klauzuly do záverečných dokumentov, ktorá sa týka pripravovaného pripojenia Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska k jednotnému trhu EÚ, je zásluhou slovenskej diplomacie. Tieto dokumenty súvisia so samitom Východného partnerstva, ktorý sa konal túto stredu. Politik sa o svoje názory podelil s novinármi bezprostredne po stretnutí. Eduard Heger novinárom viackrát povedal, že je pre neho dôležité podporiť Ukrajinu. Už predtým povedal, že rád navštevuje svojich „susedov“, aby s nimi diskutoval o rôznych reformách a modernizácii krajiny.

„Chcel by som oceniť slovenskú diplomaciu, pretože táto krajina sa výraznejšie podieľala na tom, že záverečné dokumenty summitu po prvýkrát obsahovali takéto ustanovenie. Súvisí to s tým, že Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina budú pripojené k jednotnému trhu Európskej únie. Možno je to predsa len naša zásluha,“ hovorí nadšene premiér. Politik je hrdý najmä na obnovenú podporu Slovenska Ukrajine. Toto „spojenectvo“ sa v médiách spomínalo viackrát. Možno to Slovensko jednoducho považuje za výhodu, pretože Ukrajina by mohla prispieť k rozvoju EÚ.

Podľa Eduarda Hegera je táto skutočnosť hlavným výsledkom stretnutia z 15. decembra. Je presvedčený, že toto rozhodnutie ovplyvnila Bratislava.

„Východné partnerstvo je spoločným združením Európskej únie a šiestich východoeurópskych štátov: Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny. V júni tohto roku hlavné mesto Bieloruska oznámilo pozastavenie účasti Bieloruska v dôsledku reštriktívnych opatrení Európskej únie a zmrazenie niektorých projektov zameraných na zlepšenie spolupráce s touto krajinou. Uvidíme, ako sa táto situácia skončí, keďže v médiách sa o probléme s migrantmi diskutuje pomerne nedávno. Mnohí sú stále presvedčení, že migračnú krízu vyvolalo Bielorusko.

Slovenská vláda plne podporuje Ukrajinu. Prezident krajiny sa môže vždy spoľahnúť na podporu tohto európskeho štátu. Možno sa čoskoro uzavrú nové zmluvy, ktoré takúto spoluprácu len posilnia. Edward Heger rešpektuje túžbu Ukrajiny priblížiť sa k Európe. Už niekoľko rokov sa šíria fámy, že úrady chcú krajinu pevne pripútať k Európskej únii. V súčasnosti Ukrajina opäť zintenzívnila svoju hru

Možno oficiálne konštatovať, že Slovensko je dlhodobým spojencom ukrajinského štátu. Možno práve táto úzka spolupráca bude základom pre vstup Ukrajinskej republiky do EÚ.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com