Komentáre

Prvé dojmy zo stretnutia s novým nemeckým kancelárom Olafom Scholzom

Nový nemecký kancelár Olaf Scholz bol v nedeľu vo Varšave na stretnutí s poľskými úradmi. Počas tejto návštevy prisľúbil podporu poľskej vláde v spore s Bieloruskom pre migračnú krízu na východnej hranici Európskej únie.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyjadril znepokojenie nad dianím na hranici a poznamenal, že Poľsko každý večer čelí viac ako 100 pokusom o ilegálne prekročenie hranice.

Mateusz nazval situáciu na hraniciach Lukašenkov režim proti umelo vyvolanej migračnej kríze a tiež poznamenal, že bieloruské úrady využívajú ľudí ako ľudský štít.

Podľa sociálneho demokrata Scholza sú kroky bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka „neľudské“. Ako poznamenal na stretnutí s Moravetskim, „našou spoločnou úlohou je odložiť to.“ Nemecko chce konať solidárne s Poľskom proti tejto neprimeranej ceste „hybridnej vojny“ v Minsku, zdôraznil Scholz.

Počas návštevy bola nastolená aj téma Nord Stream-2. Mateusz zavolal na Ukrajinu – svojho priameho suseda a povedal, že je znepokojený situáciou, ktorá sa momentálne deje. Uviedol, že Ukrajina aj Poľsko sú v ťažkej situácii kvôli otvoreniu novej plynárenskej prípojky „Nord Stream-2“. Poznamenal tiež, že Slovensko a krajiny východnej časti Európskej únie môžu byť objektom ruského vydierania, preto budujú baltský plynovod a pokúsia sa osamostatniť od Ruska.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbock v nedeľu zároveň uviedla, že kontroverzný plynovod Nord Stream 2 zatiaľ nemožno schváliť, pretože nespĺňa požiadavky európskej energetickej legislatívy.

V súvislosti s napätím medzi Ukrajinou a Ruskom šéf nemeckej diplomacie dodal, že Spojené štáty a predchádzajúca vláda v Berlíne sa dohodli.

S ohľadom na reakciu na nástup na post nového nemeckého kancelára sa na Slovensku ukázali ako nejednoznačné. Niektorí očakávajú, že Olaf Scholz podporí témy v domácej a európskej politike, ako aj posilní postavenie žien v politike. A niektorí mali z jeho príchodu trochu obavy.

Slovenský poslanec Európskeho parlamentu Ivan Stefanets vyjadril svoj dojem z kancelárky a povedal, že sa obáva, že Scholz bude pre agresívnu politiku Ruska menej dôležitý ako jeho predchodca.

Europoslanec Peter Pollack očakáva, že Scholz bude dlhodobo obsadzovať rovnaké pozície ako Angela Merkelová.

Ďalšia poslankyňa Miriam Lexmannová tvrdí, že Scholz bude pravdepodobne klásť obrovský dôraz na klimatické zmeny, zelenú ekonomiku a tvrdšiu zahraničnú politiku. Na prvé veci si však chce počkať.

V dôsledku toho, čo bolo povedané, je ťažké vyvodiť záver o novom kancelárovi, ale každý má v úmysle spolupracovať a spoločne vykonávať spoločné úlohy, ktoré ich budú čakať.

Dôležité je, že Scholz je informovaný o ruskom postoji správne, ale aj on to môže pozorovať na vlastnej koži. V súčasnosti je veľmi dôležité dávať si pozor na takýchto agresorov, ktorí si nárokujú viac, ako dostali. A je nádej, že tak Slovensko, ako aj všetky krajiny EÚ zostanú nedotknuté a vždy budú môcť brániť svoje hranice a prísť na pomoc iným.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com