Komentáre

Kam povedie rozhovor medzi Putinom a Bidenom?

Včera, 7. decembra, prezidenti Spojených štátov a Ruska rokovali prostredníctvom videokonferencie. Joe Biden povedal, že Západ prijme prísne ekonomické a iné opatrenia, ak Ruská federácia napadne Ukrajinu, Vladimir Putin zasa vyzval na záruky, že NATO sa nebude rozširovať ďalej na východ.

Biden na stretnutí vyjadril znepokojenie nad eskaláciou situácie okolo Ukrajiny a dal jasne najavo, že Spojené štáty a ich spojenci budú v prípade vojenskej eskalácie reagovať rozhodnými opatreniami. Takto opísal Biely dom časť rozhovoru, ktorá sa týkala sankcií voči Ruskej federácii.

Pobočník prezidenta Ruska Jurij Ušakov sa vyjadril k možným opatreniam zo strany Spojených štátov amerických, a to tak, že sankcie nie sú pre Ruskú federáciu novinkou a uplatňujú sa dostatočne dlho, ale neprinášajú nič pozitívne. či už pre Spojené štáty, alebo pre Rusko.

Ako vidíme, netaja sa ani tým, že sa už neboja žiadnych sankcií.

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová, ktorá deň predtým hovorila s americkými senátormi, medzitým povedala, že Washington a jeho európski spojenci zvažujú “celú škálu možností” sankcií v prípade ruského útoku na Ukrajinu.

V dôsledku stretnutia je ťažké vyvodiť konkrétny záver, či Rusko bude pokračovať vo svojej hre, alebo bude stále počúvať ostatných.

Je prekvapujúce, že samotná Ukrajina včera pri stole „online“ rozhovorov o Ukrajine chýbala. To znamená, že na osude tejto krajiny sa zhodli úplne iní ľudia.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová uviedla, že americký prezident vo štvrtok vysvetlí, ako silne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, že budú naďalej poskytovať silnú podporu a poskytovať rôzne druhy pomoci cez telefón so Zelenským. Na otázku, prečo bude celé dva dni po rozhovore s Putinom dialóg so Zelenským, to Psaki vysvetlil aktuálnym harmonogramom. Tak či onak, situácia ako celok vyzerá dosť skepticky, pokiaľ ide o to, aká veľká časť rozhovorov medzi prezidentmi bola pridelená konkrétne Ukrajine.

Pokiaľ ide o EÚ, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová včera varovala Rusko pred rozšírením existujúcich sankcií a pripravenosťou EÚ prijať dodatočné reštriktívne opatrenia v prípade zvýšenia agresie voči Ukrajine.

Krajiny EÚ vrátane Slovenska sú znepokojené aj eskaláciou situácie okolo Ukrajiny, sú pripravené podporiť Ukrajinu z Európskej únie pri agresii proti jej územnej celistvosti a suverenite. Chápu, že postavenie Ruskej federácie, ich premyslená voľba a agresívne činy naďalej destabilizujú bezpečnosť v Európe.

EÚ by zase rada konštruktívne spolupracovala s Moskvou, no momentálne všetko závisí od nich a ich nevhodných krokov. A výsledok rokovaní medzi Putinom a Bidenom budeme môcť vidieť až po nejakom čase..

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com