Šport

Prvý Číňan v F1: Alfe Romeo prinesie 30 miliónov dolárov

Žiadna senzácia, iba realita! Už aj Čína bude mať svojho pilota v seriáli formuly jeden. Kuan-jü Čou (22) nahradí v tíme Alfa Romeo v budúcej sezóne Taliana Antonia Giovinazziho (27) iba z jediného dôvodu: má bohatších sponzorov… Do tímu Alfa Romeo má priniesť až 30 mil. dolárov (viac ako 265 mil. eur)!

Kuan-jü Čou vytvorí dvojicu so skúseným Fínom Valtterim Bottasom, ktorý do tímu Alfa Romeo zamieri po piatich rokoch v role dvojky v Mercedese. Bottas nahradí krajana Kimiho Räikkönena, ktorý po tejto sezóne ukončí kariéru. Kuan-jü Čou zaujme miesto po Talianovi Antoniovi Giovinazzim, s ktorým vedenie Alfy Romeo po trojročnej spolupráci nepredĺži zmluvu.

Podľa šéfa tímu Frédérica Vasseura je angažovanie čínskeho pilota veľkou marketingovou príležitosťou s ohľadom na kľúčový čínsky trh. „Nešlo len o fakt, že je Číňan, ale bude to obrovská vzpruha pre spoločnosť, sponzorov a aj pre F1 ako takú,“ vyhlásil Vasseur.

Čínsky pilot je momentálne testovacím jazdcom Alpine a súťaží vo formule 2. V seriáli mu dve podujatia pred koncom sezóny patrí druhé miesto za Austrálčanom Piastrim. „Už od malička som sníval o tom, že v športe, ktorý je mojou vášňou, vystúpam až na vrchol. A teraz sa mi to plní,“ uviedol Kuan-jü Čou na sociálnych sieťach.

Čína tak dobyla ďalšiu športovú métu: stala sa 41. krajinou, ktorá do prestížneho seriálu dodala svojho pilota. Najviac ich súťažilo z Veľkej Británie (164), nasleduje Taliansko (99) a Francúzsko (71) a aspoň jedného jazda na okruhoch malo či má napr. Česko, Čile, Maďarsko, Indonézia, Lichtenštajnsko, Malajzia, Maroko, Poľsko.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com