Komentáre

Nesprávne vyjadrenia prezidenta Bulharska o okupovanom Kryme

Vo štvrtok 17. novembra bulharský prezident Rumen Radev, ktorý chce byť znovuzvolený na druhé funkčné obdobie v diskusii so svojím hlavným protikandidátom na prezidentský post Anastasom Gerdžikovom, povedal, že Krym považuje za ruský a upozornil na neúčinnosť Protiruské sankcie EÚ.

Rumen Radev vo svojom vyhlásení povedal: „Rusko nemôže byť vzorom nášho rozvoja, ale Rusko nemôže byť naším nepriateľom, prinajmenšom preto, že v pamäti našich občanov je osloboditeľom nášho ľudu. V súvislosti s Ruskom je veľa špekulácií, môžem povedať, že v tejto ťažkej situácii je nevyhnutný dialóg, ktorý bol vo vzťahoch medzi Ruskom a EÚ narušený a je v kritickom stave.

Na otázku o Kryme bulharský líder tiež povedal, že “Krym je momentálne ruský.”

Jeho hlavný protivník Gerdžikov zaujal úplne iný názor, zas Krym označil za ukrajinské územie bez ohľadu na to, aká vlajka nad ním vlaje. Povedal, že sankcie proti Rusku nemožno zrušiť, kým sa nevyrieši kauza Krym a otázky ľudských práv v Rusku.

Ale napriek Anastasovmu postoju Rumen Radev dodal, že “” Je mimoriadne dôležité mať v zahraničnej politike pragmatizmus. Sankcie proti Rusku vyzerajú neúčinne. Potrebujeme pragmatickú politiku voči Moskve. V neposlednom rade však nesmieme zabúdať, že Rusko je veľmi dôležité faktorom v boji proti globálnemu terorizmu.“

Čo je dôvodom tejto úvahy o bulharskom prezidentovi, ťažko povedať, no nemôžeme si nevšimnúť ruku Kremľa zapojenú do tohto príbehu. Radev vo svojom prejave objasnil, že Rusko nemôže byť naším modelom rozvoja, ale Rusko nemôže byť naším nepriateľom. Vo vzťahoch s Ruskou federáciou sa veľa špekuluje, a preto je najdôležitejšie snažiť sa o dialóg s Moskvou.

To znamená, že sa netají tým, že Rusko, približujúca sa krajina, môže z jej strany očakávať čokoľvek, takže najlepšia pozícia je len nájsť dialóg a nepridať sa k nej. Tiež nazval Krym „ruským“ a urobil dosť hlasné vyhlásenie a príliš tvrdé pre Ukrajincov.

Proruské názory bulharského lídra sú úplne zrejmé, vysvetlenie pre to možno charakterizovať jeho vyjadreniami, hneď po víťazstve vo voľbách v roku 2016 oznámil, že bude pracovať na odmietnutí sankcií EÚ voči Rusku a následne vyznamenal sám s relevantnými vyjadreniami.

Inými slovami, voľným okom je vidieť, že je tu určitý vplyv Ruskej federácie a snaží sa na úkor iných zabezpečiť si podporu a tlak na EÚ pomocou členských štátov.

Je však nepravdepodobné, že by Putin dokázal prevalcovať takýto jednoduchý plán, a tým oslabiť a zničiť EÚ. Väčšina krajín Európskej únie to napokon chápe a nechystá sa niekoho nasledovať.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com