Komentáre

Nečakajte ropu: Lukašenko obmedzil dodávky suroviny Európanom

Demin, zástupca spoločnosti Transnefť, uviedol, že dodávky ropy cez Bielorusko boli pozastavené na tri dni. Vyšlo najavo, že spoločnosť Gomeltransnefť náhle začala opravovať ropovod s názvom Družba. Zároveň bolo pozastavené čerpanie do Adamovej Zastavy. V dôsledku toho sa ropa z Ruska nemôže dostať do Poľska a Nemecka.

Dôvod konfliktu

Pripomíname, že na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom je migračná kríza. Utečenci sa hákom alebo podvodom snažia dostať do Európskej únie. Poľsko sa rozhodlo postaviť sa proti nemu. V dôsledku toho sa Brusel rozhodol uvaliť na Minsk nové sankcie. Lukašenko nenašiel nič lepšie, ako obmedziť dodávky ropy. Jeho tvrdá reakcia vyzerá ako skutočný teror.

K čomu môže viesť obmedzenie dodávok ropy?

Keďže plánovaná úloha opravy v tomto mesiaci nebola revidovaná a termín nie je známy, nie je jasné, čo to môže znamenať pre Európu. Jedno je isté, obmedzenie dodávok ropy bude mať vplyv na ceny benzínu – ceny pôjdu hore.

Bieloruský prezident už predtým pohrozil prerušením tranzitu plynu z Ruska. Teraz nielenže vytvoril migračnú krízu na hranici s Poľskom, ale robí všetko pre to, aby Európa uznala jeho legitimitu. A to nevyhnutne destabilizuje celú strednú Európu.

Nie je to prvýkrát, čo boli dodávky ropovodom Družba v poslednom čase prerušené. V júli nastala podobná situácia s prepravou suroviny do Nemecka. V súčasnosti je však situácia poznačená aj migračným konfliktom.

Konanie Bieloruska by mohlo mať katastrofálne následky nielen pre Európu, ale aj pre Rusko. Táto situácia by mohla negatívne ovplyvniť uvedenie plynovodu Nord Stream-2 do prevádzky.

Politickí analytici tvrdia, že Alexander Lukašenko sa svojimi krokmi snaží vyvíjať tlak na Poľsko. Podľa ekonómov možno prezidentove zámery považovať za zúfalý pokus udržať si moc.

Estónske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Lukašenko prisľúbil riešiť migračnú krízu, ak budú zrušené sankcie a Európa ho uzná za prezidenta Bieloruska. Čas ukáže, či to tak bude. Európa možno urobí ústupky, ale Lukašenko by nemal počítať s priateľskými vzťahmi s ňou.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com