Šport

Pozitíva a negatíva Štefana Tarkoviča. Mal by pokračovať pri slovenskej reprezentácii?

Mal by Štefan Tarkovič pokračovať pri slovenskej futbalovej reprezentácii, alebo by mali „sokoli“ už od budúceho roka letieť iným smerom? Prečítajte si na ŠPORT.sk, čo hovorí za 48-ročného Prešovčana a čo proti nemu.

Ďalší kvalifikačný cyklus je pre slovenskú futbalovú reprezentáciu minulosťou. Bohužiaľ, neúspešnou. Záverečný turnaj majstrovstiev sveta 2022 v Katare bude bez účasti „sokolov“. Do konečnej stanice neprišiel len náš národný futbalový výber, ale aj jeho kormidelník Štefan Tarkovič, ktorému týmto rokom končí zmluva.

O tom, či bude alebo nebude pokračovať pri reprezentácii, rozhodne Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu 7. decembra. Čo však hovorí v prospech súčasného trénera a čo, naopak, nie?

Poďme si zosumarizovať všetky známe pozitíva a negatíva Štafana Tarkoviča počas jeho pôsobenia v pozícii hlavného trénera pri slovenskej futbalovej reprezentácii.

POZITÍVA, KTORÉ HOVORIA V PROSPECH ŠTEFANA TARKOVIČA:

+ Je trénerom, ktorý reprezentáciu pozná až do špiku kosti, keďže sa pri nej pohyboval už ako asistent Jána Kozáka staršieho. Po jeho boku absolvoval tri kvalifikácie, šampionát Euro 2016 a v sezóne 2018/19 Ligu národov, z toho jeden zápas ako dočasný tréner. Po piatich rokoch v pozícii asistenta má už odpracovaný viac ako rok aj na poste riadneho kormidelníka reprezentácie. S mužstvom sa zúčastnil na Euro 2020 a viedol tím v kvalifikácii o postup na MS 2022.

+ Za spomínané obdobie sa mu, aj jeho pričinením, podarilo vytvoriť v kabíne dobrú partiu a skĺbiť ju ešte viac ako pod Pavlom Hapalom, keďže do realizačného tímu sa vrátili ľudia, na ktorých boli hráči zvyknutí aj za pôsobenia Kozáka staršieho a fungovalo to.

+ Zdá sa, že za Štefanom Tarkovičom stojí aj kabína a evidentne funguje aj disciplína hráčov

+ Nie je pravidlom, že dobrý tréner na klubovej úrovni môže byť zároveň aj dobrým reprezentačným kormidelníkom. V prospech Štefana Tarkoviča hovorí fakt, že prácu pri reprezentácii pozná do detailu.

+ Od septembrového zrazu začala reprezentácia hrať oveľa ofenzívnejší, pozerateľnejší a pútavejší futbal, pričom pochvala neprichádzala len zo strany verejnosti a odborníkov, ale dokonca aj trénerov súperov našej kvalifikačnej skupiny. Podľa niektorých hralo Slovensko spoločne s Chorvátskom najkrajší futbal v H-skupine.

+ Nie je vylúčené, že Slovensko v ďalších zápasoch neosladí herný progres aj potrebnými výsledkami.

+ V rámci slovenských možností lepšieho dostupnejšieho trénera momentálne nemáme.

+ V prospech Štefana Tarkoviča hovorí aj ekonomická stránka, keďže je finančne dostupnejší ako oveľa drahšia zahraničná voľba.

NEGATÍVA, KTORÉ HOVORIA V NEPROSPECH ŠTEFANA TARKOVIČA:

 Nezvládol hrateľnú kvalifikačnú H-skupnu, v ktorej malo Slovensko minimálne na druhé – barážové miesto.

 Z desiatich zápasov dokázalo Slovensko v kvalifikácii pod jeho vedením vyhrať len tri. Až v piatich remizovať a dvakrát prehrať, z čoho napokon vyplývala až osembodová strata na druhé Rusko a deväťbodová na víťazné Chorvátsko. Výrazným prepadákom bol najmä vstup do kvalifikácie, keď Slovensko zbabralo vonkajší zápas s Cyprom (0:0) a doma remizovalo s Maltou (2:2).

 Príliš dlhé upínanie sa na konzervatívny futbalový prejav vo forme „safety first“, najmä na Euro 2020, od ktorého Tarkovič výrazne upustil až od septembrového zrazu. Vzhľadom na hráčsky „materiál“ a kvalitatívne možnosti sa to dá považovať aj za zbytočne stratený čas.

 Okrem zápasu s Maltou Slovensko ani v jednom zápase pod Tarkovičom nedokázalo streliť viac než dva góly, pričom ešte pred nedeľňajším stretnutím mala reprezentácia pod jeho vedením priemer presne jeden gól na zápas.

– Občasné taktické kiksy, či chybné striedania, aj kvôli ktorým Slovensko nebolo schopné premeniť dominanciu na ihrisku a jasný zápas na dôležité tri body. Najmä v momentoch, kedy stačilo súperovi zasadiť rozhodujúcu ranu. Takto sme prišli o zápas v Slovinsku, v Rusku, ba dokonca v chorvátskom Osijeku. Na lepší výsledok malo Slovensko proti „vatrenom“ aj v domácom zápase.

 Upínanie sa na „staré-známe“ tváre, ktoré majú prednosť v základnej jedenástke, aj keď sa nenachádzajú v ideálnej forme a vo svojich kluboch nedostávajú herný priestor. Na to nadväzuje strach či neodvaha z použitia nových „neoverených“ hráčov, čo Tarkovič jasne potvrdil vyhláseniami počas nominácie na novembrový zraz. Napokon „neoverení“ zachránili remízu so Slovinskom a v podstate urobili zápas na Malte.

– Akoby sa v niektorých otázkach nechával ovplyvňovať verejnou mienkou, ktorá najskôr bažila po krajšom a ofenzívnejšom futbale, neskôr po výraznejšom zapracovaní nových hráčov. Po silnom naliehaní sa napokon dočkala. Verejnosť s odborníkmi občas akoby videli odpovede na niektoré otázky skôr ako reprezentačný tréner.

 Prirodzená autorita a rešpekt akou disponovali na reprezentačnej lavičke v minulosti Vladimír Weiss starší a Ján Kozák starší, ktorí zaznamenali so Slovenskom najvýraznejšie futbalové úspechy v histórii samostatnosti našej krajiny.

– Nezvládanie veľkého tlaku na jeho osobu, čo sa prejavovalo najmä v niektorých rozpačitých vyjadreniach Tarkoviča na otázky novinárov, ktoré boli len mierne kritické. Signál smerom k verejnosti a fanúšikom reprezentácie bol vzhľadom na tento fakt negatívny. Nervóznejšou komunikáciou „pomohol“ vytvoriť okolo národného výberu nie práve najideálnejšiu atmosféru a aj to bolo jedným z faktorov, kvôli ktorému videlo v Trnave rozlúčku „sokolov“ s rokom 2021 len niečo vyše 2700 divákov, čo je skutočne hanebné číslo.

Zdroj: https://sport.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com