Komentáre

Bieloruské bezpečnostné sily zahnali utečencov na poľské hranice

Stovky migrantov sa 8. novembra vydali z Bieloruska k poľským hraniciam a hromadne sa ich pokúšali prekročiť. Snažili sa preťať plot, aby sa dostali cez zábrany pomocou konárov, ale poľské sily im v tom všemožne bránili.

Podľa propagandistického zdroja bieloruského režimu BELTA ide najmä o migrantov z Iraku, ktorí majú v úmysle dostať sa do Nemecka cez Poľsko.

Vzhľadom na súčasnú situáciu Poľsko posilnilo bezpečnosť na hranici s Bieloruskom, ktorá je zároveň východnou hranicou Európskej únie.

Poľské ministerstvo vnútra uviedlo, že sa mu podarilo zabrániť nelegálnej infiltrácii utečencov a že situácia je pod kontrolou.

Poľský spravodajský dôstojník Stanislaw Zaryn uviedol, že veľké skupiny migrantov na poľsko-bieloruskej hranici plne kontrolujú bieloruské bezpečnostné služby a armáda. Obvinil tiež bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z destabilizácie Poľska a ďalších krajín Európskej únie s cieľom vyvinúť tlak na blok, aby zrušil sankcie voči Minsku.

K situácii sa vyjadril aj hovorca vlády Piotr Müller, ktorý spresnil, že na bieloruskej hranici sa nachádza tri až štyri tisícky migrantov. Presný počet však nie je možné vyčísliť, keďže novinári v Bielorusku majú obmedzené aktivity a v Poľsku novinári a humanitárni pracovníci nemajú kvôli výnimočnému stavu povolený vstup do tejto oblasti.

Tlačový tajomník bieloruskej pohraničnej stráže Anton Byčkovskij reagoval na incident zdržanlivo a uviedol, že utečenci sa svojím konaním snažili využiť svoje právo požiadať o štatút utečenca v EÚ. Ubezpečil tiež, že migranti Poľsko neohrozujú a vôbec sa nesprávajú agresívne.

V reakcii na žiadosť o priznanie štatútu utečenca Poľsko uviedlo, že oň môže požiadať aj na poľských diplomatických zastúpeniach v zahraničí, najmä v Bielorusku.

K dnešnému dňu sa približne tretina z tisícov utečencov, ktorých bieloruské bezpečnostné sily vyhnali k poľským hraniciam, utáborila, postavila si stany a vyrúbala drevo na kúrenie.

Podľa poľskej pohraničnej stráže prebehla včerajšia noc pokojne, aj keď smerom k poľskej polícii občas padali kamene. Na pomoc pohraničnej stráži boli doteraz nasadené policajné a vojenské sily a počet poľských jednotiek na mieste dosahuje 20 000.

Na základe situácie sme svedkami napätia medzi Poľskom a Bieloruskom. Zoskupenie toľkých ľudí na hraniciach pripomína eskaláciu niekoľko mesiacov trvajúcej krízy, v ktorej bieloruský režim podporuje migrantov z Blízkeho východu a iných častí sveta pri nelegálnom prechode do Európskej únie.

V súčasnosti je to predovšetkým Poľsko, ale prechody sa vyskytli aj v Litve a Lotyšsku. Litva je touto situáciou znepokojená a pripravuje sa na možnosť podobnej infiltrácie migrantov ako na hraniciach Poľska.

Celkovo je zrejmé, že všetko, čo sa deje, ohrozuje bezpečnosť EÚ. Hranice Poľska sú v súčasnosti ohrozené, ale chápeme, že ohrozené nie je len Poľsko, ale aj ostatné krajiny EÚ, ba dokonca celá EÚ.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com