Svet

Šéf americkej diplomacie hovoril so sudánskym lídrom generálom Burhánom

Minister zahraničných vecí USA vyzval generála Burhána, aby okamžite prepustil všetky politické osobnosti zadržiavané od 25. októbra.

Americký minister zahraničných vecí Blinken telefonoval vo štvrtok s generálom Abdalahom Fattáhom Burhánom, ktorý stojí na čele Sudánu od minulotýždňového vojenského prevratu, a vyzval ho na okamžité obnovenie civilnej vlády. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

„Minister vyzval generála Burhána, aby okamžite prepustil všetky politické osobnosti zadržiavané od 25. októbra a vrátil sa k dialógu, ktorý povedie k návratu (zosadeného) premiéra Hamdúka do úradu a obnoví civilnú vládu v Sudáne,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Hovorca oznámil, že Blinken vo štvrtok hovoril aj so zosadeným sudánskym premiérom Abdalláhom Hamdúkom, ktorého armáda po prevrate nakrátko zadržala a aj po prepustení naďalej fakticky ostáva v domácom väzení. Na Burhána západní diplomati apelujú, aby Hamdúkovi umožnil návrat do úradu.

Zadržal ministrov

Predseda Zvrchovanej rady Sudánu generál Abdal Fattáh Burhán rozpustil v pondelok 25. októbra tento orgán fungujúci dovtedy ako kolektívna hlava štátu, ako aj vládny kabinet. Zároveň vyhlásil výnimočný stav a oznámil vytvorenie kompetentnej vlády. Burhán taktiež nechal zadržať viacerých politických predstaviteľov.

Vo štvrtok však nariadil prepustenie štyroch zajatých ministrov zvrhnutej vlády. Armáda zároveň v tento deň oznámila skoré vytvorenie nového kabinetu. K prepusteniu ministrov došlo krátko po tom, ako Burhánovi telefonoval generálny tajomník OSN António Guterres a vyzval ho na urýchlené nastolenie ústavného poriadku.

Generál tvrdí, že armáda bola nútená prevziať moc v Sudáne v dôsledku neustálych sporov medzi politickými stranami, ktoré by podľa neho mohli vyústiť do občianskej vojny.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com