Ekonomika

Blíži sa masívna obnova rodinných domov. Ľudia môžu dostať na prerábky takmer 17-tisíc

Takmer 17-tisíc eur. O toľko peňazí budú môcť žiadať ľudia na obnovu svojich domov. Ak má niekto dom starší ako 15 rokov, môže za peniaze z Plánu obnovy a odolnosti zrenovovať svoj príbytok. Polovica pôjde z európskych peňazí a druhú polovicu si musí človek zaobstarať sám – buď si našetrí, alebo dostane zvýhodnený úver od banky.

Cieľ je jasný – obnoviť si svoje príbytky a pomôcť v boji proti klimatickej kríze. „Cieľom je zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov a zníženie spotreby energie, čím sa má prispieť k zníženiu emisií oxidu uhličitého a k zlepšeniu kvality ovzdušia,“ hovorí Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre životné prostredie, ktorá celý investičný plán zastrešuje. Agentúra spadá pod envirorezort na čele s Jánom Budajom (OĽaNO).

Celkovo je u nás asi milión rodinných domov. Obnovu potrebuje niečo vyše polovice z nich. Po masívnej polmiliardovej dotácii sa obnoví na Slovensku asi 30-tisíc domov. To je približne päť percent z tých, ktoré potrebujú energetickú rekonštrukciu. Obnova v praxi znamená výmenu okien, nové zateplenie, zachytávanie dažďovej vody, kompostovanie až po kúrenie a výmenník na ohrev teplej vody.

Peniaze by sa mali udeľovať systémom „kto prv príde, ten prv berie“. „Len čo nám príde prijímateľ, ktorý spĺňa technické parametre, automaticky uhrádzame peniaze,“ vyhlásil Maco na margo toho, ako sa budú udeľovať dotácie.

Ekonóm z Ekonomickej univerzity v Bratislave Martin Hudcovský vníma plán na obnovenie domov pozitívne. „Iba štát si môže zobrať na plecia zodpovednosť za vývoj klimatickej zmeny. Na individuálnej úrovni sa nikdy nenájde kritická masa ľudí, ktorá by altruisticky zaťažila svoje rodinné rozpočty nákladmi na rekonštrukciu pre dosiahnutie spoločného cieľa – zastaviť či spomaliť klimatickú zmenu,“ hovorí Hudcovský. Na druhej strane však dodáva, že stále ešte zostane približne pol milióna rodinných domov, ktoré potrebujú obnovu. „Hľadať však dodatočné zdroje na tento účel po vyčerpaní plánu obnovy v podobnom rozsahu bude extrémne náročné,“ priznáva.

Takzvané zlepšovanie energetickej hospodárnosti príbytkov nie je úplne nová vec. No rozsah, v akom sa to plánuje v súčasnosti pomocou plánu obnovy, nemá obdobu.

Prvé dotácie koncom budúceho roka

<A>Prvá výzva sa má spustiť na jeseň budúceho roka. Žiadosti o dotácie sa budú môcť predkladať až po jej vyhlásení. Bude možné podporiť len projekty, ktoré splnia požiadavky na úspory energií – to znamená minimálne 30 percent ušetrenej spotreby energií oproti pôvodnému stavu.

„Projekt obnovy rodinných domov je jednou z najväčších investícií z Plánu obnovy a odolnosti. Cieľom investície je podporiť zníženie spotreby energie a tvorby emisií v segmente starších rodinných domov, zvýšiť kvalitu bývania domácnostiam žijúcim v starších rodinných domoch a v neposlednom rade stimulovať lokálnu ekonomiku v regiónoch prílevom takýchto investícií,“ vysvetľuje ciele pomoci Richard Paksi, analytik iniciatívy Budovy pre budúcnosť.

Požiadať o dotáciu bude môcť vlastník rodinného domu. V prípade viacerých vlastníkov bude žiadateľom osoba disponujúca súhlasom všetkých spoluvlastníkov. Bude tiež potrebné, aby bola nehnuteľnosť zatriedená odborne spôsobilou osobou pri spracovaní projektovej dokumentácie, resp. energetického certifikátu. Ten, kto dostane dotáciu, si následne vyberie dodávateľov či firmy, ktoré mu obnovia dom. Tieto firmy budú musieť uzavrieť zmluvy so SAŽP. „Na Slovensku je veľké množstvo rodinných domov, ktoré nespĺňajú dnešné štandardy na energetickú efektivitu. Nemajú napríklad vhodný zdroj vykurovania, majú slabú izoláciu alebo netesniace okná či strechy,“ hovorí Jozef Plško z Prvej stavebnej sporiteľne. V preklade to znamená, že veľa domov kúri neefektívnym drevom. Nielenže je tento spôsob neefektívny, ale aj zdraviu škodlivý. „Vlastníci rodinných domov tak neraz doslova vypúšťajú peniaze hore komínom,“ dopĺňa Plško.

Po obnovení domov by mali ich majitelia platiť menej peňazí napríklad za kúrenie. Ďalej by mala stúpnuť hodnota ich nehnuteľnosti, keďže sa do nej „zainvestuje“.

Budú chodiť kontrolóri

Detailné znenie náležitostí, vrátane termínov a parametrov opatrení bude v priebehu novembra či do konca roka 2021 zverejnené na novom webe, ktorý aktuálne agentúra pripravuje.

V súčasnosti sa diskutuje aj o tom, aké úvery budú finančné domy ponúkať na dofinancovanie druhej polovice z obnovy. „Tento projekt sa postupne stáva predmetom diskusií s našimi klientmi. Viacerí zvažujú možnosť zapojiť sa do projektu a požiadať o podporu obnovy svojho rodinného domu,“ hovorí Plško. Detaily ešte nie sú známe, no onedlho by podľa Michala Maca z agentúry životného prostredia mali byť ozrejmené.

Michal Maco dopredu ľudí varuje, že na dvere žiadateľa môže zaklopať kontrola. Inšpekcia bude zisťovať, či došlo k minimálnej energetickej úspore 30 percent a či boli všetky deklarované podmienky splnené.

Potenciál obnovy rodinných domov je do budúcnosti veľký. Podľa prieskumu, ktorý si dala spraviť organizácia Budovy pre budúcnosť až štyria z desiatich majiteľov domov starších ako desať rokov plánujú urobiť nejaký typ úpravy. Ide o takmer 400-tisíc rodinných domov.

Ekonóm Hudcovský však upozorňuje, že v budúcnosti sa pred Slovenskom vynoria oveľa pálčivejšie problémy a obnova budov môže ísť do úzadia. „S postupom času a starnutím populácie bude tlak na niektoré základné funkcie štátu ako zdravotná starostlivosť, sociálne služby či vyplácanie starobných dôchodkov iba narastať a pri konfrontácii s takýmito oblasťami bude zatepľovanie domov vždy na vedľajšej koľaji,“ zamýšľa sa.

Zdroj: https://ekonomika.pravda.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com