Svet

Angelu Merkelovú vo Francúzsku milujú: Takto sa s ňou rozlúčili ľudia a prezident Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v stredu priateľsky a štýlovo rozlúčil s končiacou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorú miesto do prezidentského paláca v Paríži pozval na návštevu stredovekého burgundského mestečka Beaune na klavírny recitál večera.

Píše o tom agentúra Reuters. Merkelovú a jej manžela Joachima Sauera privítal v srdci vinárskeho kraja spoločne so svojou manželkou Brigitte. Merkelovej prišli vyjadriť priazeň stovky ľudí, uviedla agentúra AFP.

“Vitaj v Beaune, milá Angela. Francúzsko Ťa miluje,” odkázal Macron Merkelovej na twitteri. Podľa pripojeného videa političku v Beaune privítal rozradostnený dav priaznivcov. Podľa Reuters sa neočakáva, že by Merkelová, ktorá počas svojho pôsobenia v úrade kancelárky zažila štyroch francúzskych prezidentov, a Macron pri príležitosti tohto rozlúčkového stretnutia urobili politické vyhlásenia.

Zhromaždený dav ľudí volal ‚Bravo, Angela!’. Jeden z prítomných kancelárke v angličtine zaželal, aby si po odchode z funkcie užívala voľný čas. Merkelová, ktorá po 16-tich rokoch odchádza z politiky, by mohla Nemecko viesť až do Vianoc.

Voľby v Nemecku sa konali 26. septembra a tesne v nich zvíťazili sociálni demokrati (SPD) s 25,7 percenta hlasov, druhá skončila kancelárkina konzervatívna únia CDU/CSU s 24,1 percenta hlasov. Analytici očakávajú, že rokovania o vzniku vlády ešte nejaký čas potrvajú.

Zdroj: https://www.cas.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com