Komentáre

Nehoda spoločnosti Gasprom ako politický motív pre Ruskú federáciu

V noci 1. novembra došlo k nehode na plynovode Bulgargartransgaz pri bulharskej obci Vetrino. V dôsledku nehody boli poškodené dve potrubia, ale našťastie nedošlo k žiadnym obetiam.

V dôsledku toho boli prerušené dodávky plynu do Srbska, Maďarska a Rumunska, ktoré zásobovalo Bulharsko.

Dôvodom tohto incidentu je banálne prasknutie starého plynovodu, ktorý nevydržal toľko dodávok cez už zastarané potrubie. Keďže, ako vieme, Transbalkánsky plynovod bol postavený v roku 1987, zdá sa, že počas svojej existencie nebol veľmi často opravovaný, čo znamená, že si vieme predstaviť situáciu s takým množstvom dodávok, pochybujem, že by vylepšené aj nové potrubia prežili takúto záťaž bez precedensu.

Ak sa teda pozrieme na situáciu všeobecne, môžeme predpokladať, že takéto nešťastia sú v budúcnosti nevyhnutné.

Pravdou je, že Rusko od 1. novembra znížilo dodávky plynu cez Ukrajinu na minimum. Okrem toho bola medzi Maďarskom a Gazpromom podpísaná dlhodobá dohoda, podľa ktorej sa na 15 rokov úplne zastaví tranzit plynu cez Ukrajinu.

Kremeľ však zachováva chladnú hlavu a nehodlá zvýšiť dodávky plynu podľa súčasnej zmluvy, čo už spôsobilo krajinám EÚ nejeden problém, ako sme videli.

Pravda, ktorá sa skrýva za slovami odborníkov, je, že ide o čisto ruskú politickú hru, ktorá nemá nič spoločné s ekonomikou. Ak sa nad tým logicky zamyslíte, trasa dodávok plynu z Ukrajiny do Maďarska je najkratšia, a teda najlacnejšia, ale Rusko si vymýšľa vlastné pravidlá a je pre seba stratové, ochotné preplácať, len aby sa vyhlo dodávkam plynu cez ukrajinskú stranu.

Treba si však uvedomiť aj ďalšiu nuansu, že ak Ruská federácia zahrá svoje karty správne, riskuje aj svoj prepravný systém, a to aj tým, že zmení tradičné trasy prepravy plynu, zvýši tlak v niektorých úsekoch, čo povedie k nepredvídaným nehodám v samotnom Rusku.

Vzhľadom na uvedené skutočnosti jasne vidíme, že to, čo Rusko vytvorilo svojimi obchvatmi cez Ukrajinu, nemá v tejto situácii žiadnu hodnotu, ale ohrozuje jeho vlastný dopravný systém, ako aj dopravný systém iných krajín. Je pripravená obetovať všetko, peniaze aj reputáciu, rôznymi spôsobmi a metódami, len aby udržala Ukrajinu mimo hranice dodávok plynu.

Autor: Jane Braun

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com