Komentáre

Politická kríza v Českej republike

Miloš Zeman – Český prezident je momentálne v nemocnici a nemôže vykonávať svoje povinnosti, ktoré si rozdelia premiér a predsedovia oboch komôr parlamentu. Situáciu komplikuje absencia dolnej komory parlamentu, ktorá sa má zísť 21. októbra. Krízu zhoršuje aj trestné stíhanie prezidentskej administratívy, ktorá je obvinená z manipulácie prezidentovej choroby. Politická kríza v Českej republike sa tak v posledných dňoch prudko vyostrila, keďže nie je nič jasné o stave hlavy štátu, chýba predseda dolnej komory parlamentu a prezidentská administratíva, ktorá vlastní záležitosti v krajine – nie je známe, koľko bude odovzdané úradujúcemu prezidentovi a ďalšej administratíve. Tento zmätok pravdepodobne využije viacero krajín vrátane Ruska.

Medzi českými a zahraničnými politickými analytikmi panuje názor, že domáci politickí súperi Miloša Zemana by mohli využiť prezidentovu neprítomnosť. Tento názor je spôsobený tým, že opozičná strana Spolu, ktorá vyhrala nedávne voľby, bola tiež v opozícii voči prezidentovi a teraz jej líder Peter Fiala môže využiť situáciu na zosadenie súčasného prezidenta. Aj prípadná zmena prezidenta v Českej republike povedie k preskupeniu politických síl vo svete, keďže Rusko môže stratiť lojalitu v Európe a bude musieť hľadať spojencov v iných krajinách, najmä na Slovensku. Zároveň by mohol byť rozvoj ruského programu “Turecký prúd” ešte úspešnejší, keďže nová česká vláda by mohla v čase energetickej krízy súhlasiť s nízkymi cenami plynu, čo by ohrozilo aj Slovensko.

Politická kríza v Českej republike môže byť pre Slovensko reálnou hrozbou z viacerých dôvodov:

  • Česká republika ako sused Slovenska vždy ovplyvňovala Slovensko v časoch politickej nestability. Tentoraz pravdepodobne nebude výnimkou, pretože prezident nestihol vymenovať nového premiéra, ktorým sa mal stať lojálny Slovák Peter Fiala. Preto zostal premiérom A. Babiš, ktorý je veľmi lojálny voči Rusku a môže s ním rozvíjať spoluprácu. Ani počas svojho pôsobenia vo funkcii premiéra od roku 2017 neprejavoval veľké sympatie voči Slovensku, čo môže naznačovať možné budúce konflikty najmä na pozadí situácie s prezidentom.
  • Za zmienku stojí aj to, že Česká republika by sa mohla pripojiť k Tureckému prúdu, čím by Slovensko dostalo nevýhodnú voľbu – buď sa vzdá reverzného toku plynu na Ukrajinu, príde o veľa peňazí a dostane sa pod silný vplyv Ruska. Alebo byť čiastočne politicky izolovaný od svojich susedov.
  • Ak Babiš nie je pri moci, situácia tiež nie je dobrá. Rusko si totiž začne hľadať nového spojenca v strednej Európe, čím začne vyvíjať najsilnejší tlak na Slovensko.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com