Komentáre

Vyhlásenie Zacharovovej: “kapitulácia”

V dnešnom vyhlásení hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí M. Zacharovovej, v ktorom sa pokúsila obviniť Ukrajinu z ďalšej eskalácie konfliktu v Donbase v súvislosti so zadržaním A. Kosjuka ukrajinskými vojakmi, sa diplomatka dopustila vážnej chyby, keďže ho oficiálne uznala za ruského občana, čo je v podstate “priznanie viny”.

Problém je v tom, že Kosjuk, ktorý sa pôvodne predstavil ako “zástupca” LNR, vykonával prieskumnú činnosť na línii kontaktu, za čo ho zadržali ukrajinskí vojaci. Teraz sa ukázalo, že je ruským občanom, čo znamená, že z vyhlásenia Zacharovovej vyplýva, že Rusko a jeho občania sa podieľajú na činnosti nezákonných ozbrojených skupín a organizovaní nezákonných orgánov na území.

To, že napätie v Donbase eskaluje Rusko, ktoré plne kontroluje situáciu na okupovaných územiach, je známe už dlho, ale v tomto prípade je zaujímavé niečo iné. Konkrétne ide o tvrdenia M. Zacharovovej, že Ukrajina neinformovala Ruskú federáciu o zadržaní ruského občana, čo nezodpovedá skutočnosti, pretože Ruská federácia predtým neuviedla, že špión konal pod krytím JCCC na území okupovanom samotným Ruskom. Mimochodom, samotná situácia vyzerá ešte nekorektnejšie, keďže Kremeľ neustále trvá na tom, že na území Ruskom okupovaného Donbasu sa nenachádzajú žiadni ruskí občania z bezpečnostných zložiek.

Vo všeobecnosti je “punc” zástupcu ruského ministerstva zahraničných vecí zrejmý a musí mať určité dôsledky, napríklad OBSE, ktorá je dnes absolútne neopodstatnená, keďže Kosjuk nebol jej zástupcom,obvinený z nečinnosti a je jednoducho povinná situáciu prešetriť a zohľadniť vo svojich správach. Zdá sa však, že výsledky sa Rusku nebudú páčiť, pretože opäť potvrdia priamu účasť Ruska a jeho občanov na činnosti nelegálnych ozbrojených skupín a budú ďalším dôkazom ruskej agresie na východnej Ukrajine.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com