Komentáre

Rusko sa snaží vyvolať nový konflikt v Donbase

V posledných týždňoch bolo Rusko veľmi aktívne na viacerých frontoch. Najprv čiastkové zvýšenie cien plynu, ktoré vyvolalo hystériu v celej Európe, najmä na Slovensku.

Ako posledná hranica východnej hranice EÚ sme pocítili jeden z najmasívnejších úderov ruskej propagandy na náš systém prepravy plynu. Rusko však zašlo ďalej, pretože nebude môcť destabilizovať Európu len cenami plynu a zdá sa, že Európa si začala uvedomovať, kto je vinníkom, a európski politici už presadzujú myšlienku uvalenia sankcií a pokút na ruský Gazprom za neúmerne vysoké ceny plynu a monopolizáciu trhu. Ruská federácia preto zašla ešte ďalej a s cieľom odviesť pozornosť európskeho spoločenstva sa rozhodla takpovediac rozdúchať nový starý konflikt na Ukrajine.

Krehké prímerie, ktoré v súčasnosti panuje na dočasne okupovaných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny, môže byť narušené provokáciou z ruskej strany. Výrazným príkladom je blokovanie práce osobitnej monitorovacej misie OBSE v Donbase. Zamestnanci boli v skutočnosti zamknutí v hoteli v Horlivke v meste kontrolovanom okupantmi a nesmú pracovať, čo vyvoláva pochybnosti o bezpečnosti personálu misie.

V konečnom dôsledku Rusko vytvára, alebo skôr rozdúchava, utlmený konflikt na východnej Ukrajine. Zmysel takýchto krokov je v podstate jednoduchý – ako možnosť odpútať pozornosť od North Streamu a čiastkového predražovania plynu, vytvoriť si pozíciu pre rokovania vo formáte normandského kvarteta a formálne vyjsť z tohto príbehu ako mierotvorca v očiach Európanov.

To však zostane len nesplneným snom, pretože všetci vieme a chápeme, že niet dymu bez ohňa, o to viac, keď ide o Rusko.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com